Klassisk norsk sommer? Den store, røde brennmaneten er den vanligste brennmaneten langs norskekysten. Foto: Arnstein Rønning. CC. BY 3.0. Store norske leksikon.

I dag kan du bli bedre kjent med en vanlig norsk badegjest og få noen gode råd (helt gratis) her i julekalenderen. Men pass deg! Denne brenner!

Brennmaneters hjernedøde liv

Å bli brent av en norsk brennmanet (Cyanea capillata) vil neppe ødelegge hele norgesferien din, men det er vondt allikevel. Det er en klassisk del av skandinavisk sommer å se den røde geleklumpen flyte rundt omkring mens den «gambler» på at noe den kan spise driver inn i brenntrådene sine. Brennmaneter kan skape en slags framdrift, men er for svake, (og ærlig talt for dumme), til å gjøre stort mer, enn å hjernedødt flyte med strømmen. De har nok nerveceller til å koordinere bevegelsene sine, men vi skal nok se langt etter brennmaneter som har nok nerveceller lære noe som helst.

Brennmaneter spiser planktonkrepsdyr, maneter, hva de kan få tak i ellers, og en og annen liten fisk som de kan kverke med brenntrådene sine. Det gjør riktignok vondt for mennesker å bli brent av brennmaneter, men vi slipper heldigvis å bli spist av dem. De lever ca. kun ett år, så om du blir brent, og har en tendens til å nyte skadefryd, så kan du tenke på at synderen snart er dau.

Brennmanet (til venstre i bildet) som blotter sine brenntråder for to muligens sjokkerte sjønelliker. Foto: Per Harald Olsen. CC BY 2.0 Store norske leksikon.

Harpuner med gift

Brennmaneten er utstyrt med såkalte nesleceller, og det er de som gjør at det brenner. Nesleceller (aka nematocyster) er små celler som skyter ut bittesmå harpuner med gift. De norske brennmanetene er såpass svakt giftige at det kun gjør vondt. I såkalte varmere strøk derimot finnes arter som i verste fall kan være dødelige. Det beste å gjøre om man blir brent er faktisk å skylle med saltvann, uten å gni trådene. Å gnikke på trådene kan føre slik at flere fyrer av, og at du dermed brenner deg enda litt til. Ved allergisk reaksjon eller kraftige forbrenninger på barn bør man kontakte lege.

Ikke stol på alt du leser på nettet

Det finnes mange som liker å gi råd om ting, og dessverre finnes det en del råd man absolutt ikke bør ta imot. Det er godt kjent at det ikke er så lurt å pisse i buksa for å holde seg varm, og faktisk er det heller ikke spesielt lurt å tisse for å bli kvitt svien fra en brennmanet. Den ekle gamle myten om at man skal pisse der du ble brent var nok funnet opp av noen som først og fremst hadde lyst til å tisse på noen, (og det er ikke gitt det er en god ide å ta råd fra folk som vil det). Man finner allikevel råd på nettet om å helle på eddik, ammoniakk eller urin, så ikke stol på alt du leser online (heh). Hvis du heller eddik på der du er brent av brennmanet, eller for den saks skyld heller piss på det, så vil det føre til at flere av harpunene i neslecellene fyrer av.

Dette innlegget er skrevet av gjesteforfatter Kristoffer Glosli Bergland. Kristoffer jobber som senioringeniør i Miljødirektoratet og kan virke litt arg på cnidarianere, men er ikke i utgangspunktet det. Med mindre de er svartlistet.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.