, ,

Svart sjødrage

16/12/2014
3 min read

Black dragonfish er kallenavnet på Idiacanthus atlanticus (fra familien Stomiidae). Siden det ikke finnes noe godt norsk navn på denne arten, kaller vi den liksågodt sort dragefisk, vi også. Navnet er bokstavelig talt uhyre treffende.

Black Dragonfish. Foto: Peter Shearer, NIWA
Black Dragonfish. Foto: Peter Shearer, NIWA

Denne smått marerittinduserende fisken finner man i dyp opp til 2000 m i subtropiske og tempererte hav på den sydlige halvkule. Den lever stort sett av andre fisker og migrerer gjerne opp i vannmassende om natten for å jakte. Den sorte kroppen er glatt og skjelløs og gjør at i det mørke vannet er den helt usynlig…

Seksuell dimorfisme

Sort dragefiskhunn. Foto: NIWA
Sort dragefiskhunn. Foto: NIWA

Det er hunnen i denne arten du bør passe deg for når du er på dypdykkingstur. Hun kan bli opp til 53 cm, har slangelignende kropp, imponerende hoggtenner og en lang, kul utvekst på haka med selvlysende tupp. Denne utveksten er et sensorisk organ og tilsvarer torskens skjeggtråd. Den selvlysende tuppen bruker hun til å lure intetanende fisk til å nærme seg henne i den tro at de har funnet seg et lite bytte. Hannen en liten lurv i forhold; bare 5 cm, uten tenner, uten skjeggtråd, mørkebrun og uten så mye som fungerende tarm. Det vil si at han aldri spiser, og trolig ikke lever lenger enn til å reprodusere seg. Stusselige greier.

Selvlysende

Som enhver dypvannsorganisme med respekt for seg selv, har den sorte sjødragen også bioluminisens. Det vil si at den har organer (fotoforer) som kan produsere lys. Disse fotoforene sitter langs hele kroppen, under øynene og i enden av skjeggtråden. Om den føler seg truet kan hele dyret lyse opp!

Nærbilde av skjeggtråden, der tuppen kan lyse i den mørke vannet og tiltrekke seg byttedyr.  Foto: http://www.elakiri.com/forum/showthread.php?t=1228988
Nærbilde av skjeggtråden, der tuppen kan lyse i den mørke vannet og tiltrekke seg byttedyr.
Foto: http://www.elakiri.com/forum/showthread.php?t=1228988

Ekstrem forvandling

På larvestadiet er det ikke mye som tilsier at de skal vokse opp til å bli fryktinngytende sjødrager, men de er ganske spesielle likevel. Larvene har nemlig noe som kalles Stylophthalmine trekket, som er utviklingen av elliptisk formede øyne situert ytterst på lange periskopiske stilker. Dette gir den utmerket oversikt over situasjonen, så og si. Når larven vokser til, trekkes disse stilkene tilbake og øynene setter seg i øyehulene sine.

Dragefisklarve. Foto: Carole Baldwin http://www.mnh.si.edu/expeditions/galapagos/larval-dragonfish.htm
Dragefisklarve. Foto: Carole Baldwin http://www.mnh.si.edu/expeditions/galapagos/larval-dragonfish.htm
Foto:  Michigan Science Art

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.