, ,

Goldeneyes

21/12/2015
3 min read

Havmusa, Chimaera monstrosa, er rett og slett en vakker fiskDenne bruskfisken har et kort kjegleformet hode med store øyne der gullskimrende iriser rammer inn grønne pupiller.

Med vingelignende brystfinner glir den elegant gjennom vannet (Foto: MAREANO/Havforskingsinstituttet)

Fiskens kropp er langstrakt (litt som en hai), med en piskformet hale, og de vingelignende brystfinnene får det til å se ut som den flyr når den glir avgårde i det mørke vannet (litt som en skate). I ryggfinnen sitter det en stor pigg, som er giftig, og et aldri så lite stikk fra denne kan forårsake et stygt sår. Kanskje ikke så rart at den er blitt oppkalt etter Chimaera, monsteret som i følge gresk mytologi var satt sammen av flere forskjellige dyrearter og kunne spytte ild…

Gullskimrende øyne og mønster i skinnet (Foto: Kåre Telnes, gjengitt med tillatelse)

Havmusa har indre befruktning. I panna har havmushanner en liten kølleformet utvekst (ikke avbildet) som brukes til å holde hunnen fast under akten. Ved basis av bukfinnene sitter et paringsorgan som føres inn i hunnen. En stund etter befruktningen legger hunnen eggene på grunt vann. Eggene ligger da inni en læraktig eggkapsel, som ligner litt på haienes eller skatenes eggkapsler. Eggenes utviklingstid er anslått til 9–12 måneder, men dette er nok i stor grad temperaturavhengig. Havmusa vokser langsomt, og kjønnsmoden alder antas å være 12-14 år. Individene kan nok ihvertfall bli 30 år gamle.

Rabbit fish
Ligner den litt på en mus her, kanskje? (Foto: Størker Moe, gjengitt med tillatelse)

Havmusa er utbredt i nordøst-Atlanteren fra Vest-Afrika til Island samt i Middelhavet. Den er vanlig langs hele norskekysten på 300–500 m dyp. Den lever av bunndyr som reker, krabber, mindre krepsdyr, slangestjerner og muslinger, og større individer tar også annen fisk. De kan bli mer enn én meter lange, men bestandens aldersstruktur og økologi er egentlig ganske dårlig kjent.

Havmusa har en tverrstilt munn på undersiden av hodet (Foto: Kåre Telnes, gjengitt med tillatelse)

Havmusa ble tidligere fisket for å utvinne olje fra leveren. Denne oljen ble mye brukt mot verkende fingre, mot fjesingstikk eller øreverk eller til og med som sårbehandling. Bestanden i Norge regnes for å være tallrik og stabil (Havforskningsinstituttet). Men, som med så mange andre bunnlevende, langsomtvoksende og langlivet fisk kan tråling på dypt vann fort bli en trussel.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.