Luke 22: Tungebiteren Cymothoa exigua

22/12/2013

David Attenborough sa engang at han synes det var vanskelig å tro at naturen hadde blitt til ved en allmektig skaper, når man visste at det finnes organismer som kun overlever ved å spise seg gjennom øyeeplene til små barn. Han kunne likegodt ha hatt dagens organisme som eksempel.

Denne latterlige ekle parasitten spiser opp hele tunga og tar liksågodt dens plass i munnen på sine stakkars ofre. (Foto fra Oddycentral.co.uk)

Denne latterlige ekle parasitten spiser opp hele tunga og tar liksågodt dens plass i munnen på sine stakkars ofre. (Foto fra Oddycentral.co.uk)

Tungebitere tilhører ordenen isopoder (tanglus), lever på alt fra 2- 60 m dyp i havområdene fra Californiabukta til Guayaquilbukta (Ecuador) og de sjarmerende små krabatene vet virkelig å ta seg til rette.
Hannene (noe vag definisjon i dette henseende, ettersom de skifter kjønn om dette skulle passe dem bedre) lever som parasitter i gjellene til fisk, mens hunnene krabber seg frem til tunga og biter seg fast i den.  Gjennom fremklørne sine suger den blodet ut av tunga, slik at den etter hvert atrofierer. Det blir en liten stubb av tunge igjen ved muskelfestet som parasitten så fester seg til. Tungebiterens kroppsform har evolvert slik at den passer godt i fiskemunnen, der den lever av fiskens blod eller slim. Fra det tidspunkt den biter seg fast i tungestubben tar den faktisk over jobben som fiskens tunge! Den er den eneste parasitten man kjenner til som funksjonelt erstatter et organ hos verten.  Æsj!

Om du noen gang skulle få en fisk på kroken som har en tungebiter i stedet for tunge, så fortvil ikke, den er ikke giftig. Men det advares om at parasittene biter hardt (og slipper ikke taket), så ikke putt fingrene dine i fiskens munn! Flere bilder kan du se her.


Denne posten ble skrevet av: Kristine von Krogh


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr