, , , ,

En skarptunga sleiping

11/12/2020
4 min read
En skarptunga sleiping
Sneglehus til den vanlige storstrandsneglen Littorina littorea som (i all beskjedenhet) ikke er såå stor som navnet skulle tilsi. Huset til storstrandsneglen er vanligvis under 2 centimeter, men kan bli 3,5 centimeter høyt.
Foto: H. Zell – Wikimedia. Lisens CC BY 3.0

Hva har kun en fot og tenner på tunga? Og i tillegg smaker fantastisk bare man koker den litt? Dykk ned i luke 11.

Hils på familien strandsnegler

Mange av oss har nok møtt på denne krabaten før, den lille sneglen man finner over alt i fjæren; på tangbitene, innimellom steiner og i flere størrelser og farger. Ofte ser man dem i store grupper, som klamrer seg fast til hva enn de kan finne i nærområdet.

Storstrandsneglen finnes på stein og pæler i midtre del av fjæren og er utbredt langs hele kysten vår.
Foto: Fritz Geller-Grimm – Wikimedia. CC BY 2.5

Det finnes mange forskjellige strandsnegler langs vår langstrakte kyst. Familien strandsnegler (eller Littorinidae på latinsk) består av flere arter, men antagelig er den vanligste i Norge storstrandsneglen. Noen ganger er sneglene over vann og noen ganger under vann. På grunn av den sterke foten kan de klamre seg fast til steiner og holde på fuktigheten inne i sneglehuset. Ja, de kan faktisk være ute av vannet i flere dager.

Skarp tunge

«Hey – er det ingen her som har hørt om sosial distanse eller?» På dette glisne svaberget er algevegetasjon beitet vekk av sultne storstrandsnegler. Foto: Universitetet i Oslo. Gjengitt med tillatelse.

Strandsneglens favorittsnacks er alger, spesielt havsalat. De liker også godt å spise alger som vokser på fjell og steiner, for sneglen har nemlig en raspetunge også kalt en radula. Ja, du leste rett. En tunge som er full av tenner slik at det blir en rasp som den kan bruke til å skrape algen av fjellet. Ofte kan man se slike beitespor etter sneglen på steiner, og mange plasser er det faktisk svært lite alger på steinene fordi disse sneglene beiter i vei. 

Glemt turmaten? Ikke fortvil!

En gressende liten storstrandsnegle (Littorina littorea).
Foto: Paul Morris – Wikimedia. CC BY 2.0

Det kjekke med at man kan finne disse sneglene nesten over alt, er at de også egner seg helt utmerket til mat. Og ikke er det vanskelig å få dette til å bli et riktig herremåltid i fjæren. Alt du gjør er å koke de i sjøvann på primus i et minutt, gjerne med en liten tangdusk oppi som en «grønnsaksbuljong», også er det bare å jafse i seg. Altså ikke med hele sneglehuset, [slik som Shrek gjør red.anm], men ved å lirke ut sneglen med en liten nål.

Visste du at strandsnegl fungerer veldig bra som turmat? Av erfarne sjømatsankere regnes saktegående strandsnegler som «fjærens fast food nummer 1».
Foto: (C) Passion for Ocean. Gjengitt med tillatelse.

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du kan høste fra havet, og dra på oppdagelsestur i fjæren kan du ta en titt på Passion for Ocean sin nye webserie som ligger på Youtube. I episode 3 tar de nemlig turen til Austevoll for å lære mer om selvhøstet mat fra havet, og blant annet strandsnegl. Snurr film:

Denne luken er skrevet av gjesteforfatter Kaja Lønne Fjærtoft. Hun er utdannet marinbiolog og forskningsformidler. Nå jobber hun i Miljødirektoratet, og på fritiden arrangerer hun Passion for Ocean-festival i Trondheim og vært med å starte foreningen “Lei en biolog”; et nettverk for biologer som ønsker å bli kjent med andre biologer med hjerte for kommunikasjon og samtidig jobbe med egne formidlingsevner. 

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.