, , ,

Asiatisk smalahove

15/12/2016
2 min read
Asiatisk smalahove
Sjøskjønnhet
male-asian-sheepshead-wrasse

Den asiatiske leppefisken Semicossyphus reticulatus ser ut som et vesen fra gresk mytologi, halvt fisk og halvt menneske. At den ligner på et sauehode som sitt engelske navn hinter om, er litt vanskelig å se. Foto: © Taketomo Shiratori / www.photoshot.com

Dagens marine vesen har lepper og en hake som selv plastiske kirurger i Hollywood kan misunne den. Bli med til Japanhavet og hils på en eksotisk fisk vi velger å kalle «asiatisk sauehode», eller smalahove da siden det tross alt snart er jul:)

Myke lepper

Leppefiskfamilien består av fiskearter med tydelige lepper, men et ganske så utydelig kjønnsliv. De fleste leppefiskartene kan nemlig skifte kjønn. Ja, disse fiskene er så rare at de allerede har blitt omtalt i kalenderen før (2013).  Men denne luken er spesielt viet til leppefiskarten: «asian sheepshead wrasse», eller direkte oversatt til norsk «asiatisk sauehode». Dette sauehodet er blant de største artene av leppefisk. Den kan bli opp mot en meter lang og veie 15 kg. Denne kan du finne svømmende nær kysten av Japan, Koreahalvøya og Kina. Der leter den etter snacks i form av skjell og krepsdyr.

sau_fisk1
Asiatisk sauehode kalles «Asian sheepshead» på engelsk, men vi er litt usikre på om det er riktig navn. Forslag til norsk navn kan være «kjakan». Den fiskes som matfisk, men likevel vet man lite om hvordan det står til med bestandene.

Lite kunnskap

Det er overraskende at man vet så lite om arten, til tross for at den er lett å få øye på og blir fisket som matfisk. Den internasjonale rødlisten (IUCN) har ikke kategorisert arten, verken som truet eller levedyktig, fordi de mangler tall på hvor store populasjonene er. Det er også lite kunnskap om biologien til det asiatiske sauehodet. Man antar at den kan skifte kjønn, slik som mange av leppefiskene kan. Antagelig starter den livet som hunn, blir fruktbar rundt 3-6 år og deretter gjennomgår et kjønnsskifte for å tilbringe sine siste år som hann. Under kan du se en japansk video av vår julekalender-venn «kjakan» som vi nå foretrekker å kalle den.

Vil du lese mer om det utydelige kjønnslivet til leppefisk? Da anbefaler vi dette innlegget på bloggen skrevet av Kim Halvorsen fra 2013.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.