, , , , ,

Giftpiggen

15/12/2018
3 min read
Giftpiggen
Norges mest giftige fisk, fjesingen, har et ansikt som sier: Hold deg unna. Og det råder vi alle til å gjøre. Foto: ©Rudolf Svensen/www.uwphoto.no

Fisken i dagens post ser rett og slett sur ut. På alle bildene som Rudolf Svensen sendte oss av dagens krabat, var det ingen som egnet seg som et hyggelig julekort. Men det er kanskje ikke så rart at den er sur, for den har et veldig dårlig rykte som Norges mest giftige fisk. I omtalen av den på internett, står det mer om hvordan du kan behandle smertefulle stikk, enn om dens liv og adferd.

Who’s bad?
Du har sikkert hørt at fjesing er Norges giftigste fisk. Og det stemmer! Den troner øverst på pallen, etterfulgt av to tidligere luker pigghå og havmus. Giften sitter i pigger på de fremste ryggfinnene og gjellelokksfinnene. Blir du stukket, er dette svært smertefullt, men smertene vil gi seg med lindrende behandling. Senk så fort som mulig den stukne kroppsdelen i varmt vann (45 grader) inntil smertene gir seg. Uten smertelindring varer smerten i ca. et døgn.

Fjesingen liker å grave seg ned i sanden, på grunt vann om sommeren. Noe som er ganske dumt for badegjester uten badesko. Men visstnok er det få som blir stukket av fjesing i løpet av en sommersesong i Norge. Foto: ©Rudolf Svensen/www.uwphoto.no

Aktiv om natten
Fjesing har fått tildelt et litt «gansta-aktig» latinsk navn Trachinus draco, som passer godt til sitt sure uttrykk. Og som de fleste gangstaer, er den mest aktiv om natten. Den er en relativt liten fisk, ikke lenger enn 30-40 cm. Med sine brune og grønne striper, er den godt kamuflert i sand- eller mudderbunn. Den liker å grave seg ned i sanden og ligge på lur og fundere på hvem den skal ha til middag. Fjesinger forsyner seg gjerne med en sandreke, en sild eller fiskeyngel av hvitting.
Fjesing finnes i kystsonen i Marokko, Middelhavet og Svartehavet og opp til Norge, og har sin nordligste utbredelse i Trondheimsfjorden. Nordlendinger kan altså bade helt trygt uten badesko.

Giftpiggene til fjesingen sitter på ryggen på den første sorte ryggfinnen og på finnene som dekker gjellene ved hodet. Foto: ©Rudolf Svensen/www.uwphoto.no
I’m gonna make this photographer an offer he can’t refuse. Foto: ©Rudolf Svensen/www.uwphoto.no

Denne posten er skrevet av gjesteforfatter Rudolf Svensen. Rudolf har alltid vært lidenskapelig interessert i livet under vann. Og har naboer som mener Rudolf anser Breiaviki som en forlengelse av sin egen hage. Her kan han ofte bli observert med lommelykt og dykkerdrakt en sen kveld. Rudolf er en kjent undervannsfotograf i Norge og har en stor bildeportfolie på www.uwphoto.no. Noen av bildene hans kan du se på norske frimerker.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.