, , , ,

Luke 5: Et levende lys

05/12/2017
3 min read
Nordlig lysprikkfisk (Benthosema glaciale) fra Masfjorden. En del av skjellene har falt av i trålen. Linjalen viser 7.5 cm. Den er svært populær i marine økosystemer, som mat for andre dyr. Foto: Eivind Dypvik

 

Det er ikke lett å være den som alle vil ha til middag. Da må man være «street smart» og finne på lure måter å unngå farer på. Dagens luke er en svært vanlig, men relativt ukjent fisk i Norge. Hils på en liten krabat som lyser opp i mørket.

En av de vanligste, men også ukjente fiskene i havet?

Nordlig lysprikkfisk (Benthosema glaciale) er en liten krabat som lever i stort sett alle norske sjøområder med dyp over 200 m. Nordlig lysprikkfisk er en art i familien lysprikkfisk (Myctophidae) som finnes i alle verdenshav og er blant de vanligste fiskene i havene i biomasse.

Nordlig lysprikkfisk er som regel under 10 cm lang. Den er svært populær på matfatet til marine dyr høyere i næringskjeden. Blant annet torskefisk, som nordmenn sluker i seg hele året. Selv så spiser nordlig lysprikkfisk zooplankton, med hoppekrepsen Calanus (raudåte) som favoritt.

Typisk fangst fra trål etter lysprikkfisk i vestlandsfjord. Fangst bestående hovedsakelig av nordlig lysprikkfisk, laksesild (sølvblanke fiskene), reker (rød og gjennomsiktig) og krill. Foto: Eivind Dypvik

Levende lys

Lysprikkfisken har en buk dekket av lysorganer (fotoforer). Lyset lages av «selvlysende» bakterier som bor inne buken i et symbiotisk forhold med fisken. En lysende buk er trolig en mekanisme som gjør det mulig for lysprikkfisken å «gå i ett» med lysere vann på oversiden, slik at de blir vanskeligere å oppdage for rovdyr som lever på dypere vann. Videre er ryggen på fisken mørk, noe som trolig reduserer synligheten fra oversiden, slik at de går i ett med dypere og mørkere vannmasser nedenfor.

Hverdagen er en tøff affære for en nordlig lysprikkfisk. For å spise må de ta sjanser som innebærer økt risiko for å bli sett av sine rovdyr. Derfor gjennomfører de fleste nordlig lysprikkfisk vertikal døgnvandring. Det vil si at de svømmer mot overflaten for å spise zooplankton om natten, mens de svømmer ned til dypet om morgenen for å «gjemme» seg på dagen. Dette er en vanlig adferdsstrategi for flere organismer, bl.a. også laksesild, som også er en liten, men vanlig fisk i norske havområder.

Lysprikkpølser anyone?

Det har aldri blitt helt populært å drive industrielt fiske etter nordlig lysprikkfisk, eller andre lysprikkfisk i andre havområder. Men i senere tid har flere og flere begynt å se på mulighetene til å bruke lysprikkfisk i fiskefôr. Det har også vært gjort undersøkelser av om lysprikkfisk kan brukes som ingrediens i pølser. Kanskje kan det derfor hende at vi en gang i fremtiden får servert lysprikkfiskpølse i lompe… Fremtiden vil vise. Men enn så lenge håper vi at du ble litt bedre kjent med en av de relativt ukjente, men svært vanlige fiskene som svømmer rundt i våre havområder.

 

Dette innlegget er skrevet av gjesteblogger Eivind Dypvik. Da Eivind studerte marinbiologi ble han så fortryllet av lysprikkfisk, at han like gjerne tok en doktograd i lysprikkfisk i Norge og i Rødehavet. I dag jobber han som miljørådgiver i rådgivingsselskapet Rambøll.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.