Bobbiten: Et uventet angrep

22/12/2015
2 min read
Bobbiten: Et uventet angrep

Dagens organisme kan beskrives som en krysning mellom et monster og en regnbue. Og ligner kanskje bittelitt på et juletre, når jeg tenker etter (eller trekker det for langt).

Bobbitormen (Eunice aphroditois). Foto: Wikimedia commons
Bobbitormen (Eunice aphroditois). Foto: Wikimedia commons

Vårt lille regnbuemonster finnes på ca 10 – 40 meters dyp i alle tempererte hav og er en såkalt bobbitorm (Eunice aphroditois). Den tilhører klassen flerbørstemark (havbørsteorm/Polychaeta), har dermed både indre og ytre segmentering og er dekket av en kutikula (ytre skjelett). Regnbuefargene skyldes irisering i kutikulaen.  På hvert segment sitter det børsteføtter (parapodier) og på hodet har den fem antenner som fungerer som sanseorganer. Selv om den kan se ganske stor ut på bildet over her, så er den bare ett par-tre cm i bredde. Men det den mangler i bredde tar den igjen i lengde, for å si det sånn. Den kan bli opp til 3 meter lang!
Stort sett tilbringer den dagene i skjul, gravd godt ned i mudderbunnen med bare antennene eller deler av kroppen stikkende opp. Der ligger den tålmodig og venter at et byttedyr skal komme innenfor glefseavstand. Byttet blir så dratt ned i mudderets mørke og fortært der.

Sjekk de kjevene!
Gif i slow motion: Sjekk de kjevene! Au.

Det snodige navnet «Bobbitorm» har den fått etter Lorena Bobbitt, som er viden- og verdenskjent for å kuttet av sin ektemanns penis. Nå har ikke bobbitormene peniser, de skyter bare sperm rett ut i sjøen og interagerer ikke med hunnene overhodet, så navnet skyldes altså ikke at de farer rundt og kutter av hverandres kjønnsorgan. Navnet grunnes nok mer ormens svære sakselignende kjever som lynrask biter etter byttedyr, og at den noen ganger biter så kraftig og hurtig at den kapper fisken rett i to. Sjarmerende assosiasjoner der, altså. Om du vil se en liten video av herligheten i aksjon, så kan du se det her.

Regnbuefarger og saksekjever. Foto: ukjent.
Regnbuefarger og saksekjever. Fylt av motsetninger mao. Foto: ukjent.

«Bobbiten» er visstnok ganske aggressiv og dessuten omnivore (altetende), så trolig lurt å holde seg på litt på avstand om du vil unngå et smertefullt bitt når du er på dykketur i varmere strøk.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.