Dagens organisme kan beskrives som en krysning mellom et monster og en regnbue. Og ligner kanskje bittelitt på et juletre, når jeg tenker etter (eller trekker det for langt).
Vårt lille regnbuemonster finnes på ca 10 – 40 meters dyp i alle tempererte hav og er en såkalt bobbitorm (Eunice aphroditois). Den tilhører klassen flerbørstemark (havbørsteorm/Polychaeta), har dermed både indre og ytre segmentering og er dekket av en kutikula (ytre skjelett). Regnbuefargene skyldes irisering i kutikulaen. På hvert segment sitter det børsteføtter (parapodier) og på hodet har den fem antenner som fungerer som sanseorganer. Selv om den kan se ganske stor ut på bildet over her, så er den bare ett par-tre cm i bredde. Men det den mangler i bredde tar den igjen i lengde, for å si det sånn. Den kan bli opp til 3 meter lang!
Stort sett tilbringer den dagene i skjul, gravd godt ned i mudderbunnen med bare antennene eller deler av kroppen stikkende opp. Der ligger den tålmodig og venter at et byttedyr skal komme innenfor glefseavstand. Byttet blir så dratt ned i mudderets mørke og fortært der.
Det snodige navnet «Bobbitorm» har den fått etter Lorena Bobbitt, som er viden- og verdenskjent for å kuttet av sin ektemanns penis. Nå har ikke bobbitormene peniser, de skyter bare sperm rett ut i sjøen og interagerer ikke med hunnene overhodet, så navnet skyldes altså ikke at de farer rundt og kutter av hverandres kjønnsorgan. Navnet grunnes nok mer ormens svære sakselignende kjever som lynrask biter etter byttedyr, og at den noen ganger biter så kraftig og hurtig at den kapper fisken rett i to. Sjarmerende assosiasjoner der, altså. Om du vil se en liten video av herligheten i aksjon, så kan du se det her.
«Bobbiten» er visstnok ganske aggressiv og dessuten omnivore (altetende), så trolig lurt å holde seg på litt på avstand om du vil unngå et smertefullt bitt når du er på dykketur i varmere strøk.