Havets engler

21/04/2017

 

En engel med hjerte av gull og horn som en djevel? Hils på hvalåta (Clione limacina)! Foto: Rune Edvin Haldorsen

Du har sikkert aldri sett dem selv, men går du langs med brygga en kald februarkveld kan du få øye på noen små, gjennomsiktige kryp som svømmer med sine vinger nær overflata. Da er det kanskje en hvalåte (Clione limacina) du ser. På engelsk heter de «Sea Angel», hvilket kanskje kunne være et mer treffende navn.

Selve sneglen er inntil 40 mm. lang, men som regel mindre. Den lever i hele Nord-atlanteren men observeres stort sett bare inntil kysten på vinteren og tidlig vår når det er kaldt vann. I Oslofjorden ser vi den som regel bare etter en kombinasjon av kulde og sønnavind. Da kommer de drivende innover. I slike perioder strømmer undervannsfotografene til sjøen for å ta bilder av de fantastiske skapningene.

Vingesnegler lokker til seg skuelystne fra alle kanter med sin skjønnhet. Foto: Rune Edvin Haldorsen

Hvalåta er et rovdyr som hovedsakelig jakter på mindre slektninger som kruttåte og flueåte. Når den fanger dem ser det ut som om den vrenger hele magen og river tak i dem. Egentlig er dette klebrige, kjegleformede tentakler ved hodeenden. Disse bruker den til å gripe tak i byttet og å suge sneglene ut av skallet sitt og svelge det helt.

Hvalåta er en såkalt sekvensiell hermafroditt (tvekjønnet) hvilket her betyr at det begynner livet som hann og etter hvert skifter kjønn til hunn.

Skalløse vingesnegler har tidligere vært lukeart i vår fasjonable julekalender, og om du vil se en videosnutt av krabatene i aksjon, kan du titte innom der.

 


Denne artikkelen ble skrevet av gjesteforfatter Rune Edvin Haldorsen, som også har tatt bildene vi bruker i samarbeidsprosjektet «Livet i Oslofjorden».  Rune har en master i akvalulturteknikk fra NMBU med spesialisering i stress hos fisk. I dag har han byttet beite og jobber som analytiker innen forsikring. Han er i tillegg en del av Norges Dykkeforbund sitt landslag i undervannsfoto og skal representere Norge i VM i Mexico november 2017. Bilder kan sees på https://runehaldor.foto.no

 


Denne posten ble skrevet av: Marinbiologene


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr