«Grisen er tilbake» i Indre Oslofjord. Hvis du lurer på hvilken gris dette er, så får du snart vite det her.
Det var en gang en type tang kalt grisetang. Dette var en tang som for ganske lenge siden (omtrent 100 år) pleide å duve i rolig sjøvann festet til fjellknauser i Indre Oslofjord. Den slikket sol og tok opp næring fra sjøvannet og hadde det bra til makroalge å være. Men så skjedde noe med miljøet i Indre Oslofjord og snipp snapp snute så var julegrisen vår «ute».
Ligner ikke grisen
Grisetang ligner ikke grisen, men kalles grisetang fordi den i gamledager ble brukt som grisefôr. Det lages fortsatt husdyrfôr av grisetang, men ikke voldsomme mengder.
Grisetang ligner heller ikke på de andre brunalgene langs kysten vår, som sagtang eller blæretang. Den har en læraktig og stilkete algekropp med svulstige blærer som minner om grønne oliven. Disse blærene dannes ytterst på stilken hvert år. Du kan dermed aldersbestemme et individ ved å telle antall blærer nedover stilken og legge til tre år (fordi det tar 3 år før den lager en blære).
Grisete fjord
Men hva var det som skjedde siden grisetanga forsvant? Vel, frem til 1970 renset man ikke kloakken før man slapp den ut i Indre Oslofjord. Og forholdene ble bokstavelig talt bedritent. Faktisk var det så ille at svømmere ropte varsko til hverandre når det kom flytende bæsj forbi. Dårlig vannkvalitet er nok hovedgrunnen til at grisetanga forsvant. Men på 70-tallet satte man i gang med rensning og forholdene har bedret seg.
Indre Oslofjord er dessverre ikke helt tilbake til god miljøtilstand og det er flere miljøfarer i dag. Nå har fjorden nye utfordringer som klimaendringer og befolkningsøkning. Befolkningsøkning vil gi økte kloakktilførsler til fjorden.
Grisetang er fortsatt ikke å se i havneområder innerst i Oslofjorden. Noen forskere mener det er lite trolig at gristanga innen overskuelig fremtid vil kunne komme seg igjen til normaltilstanden rundt starten av 1900-tallet.