, ,

Djevelen Manta birostris

11/12/2013
3 min read
Djevelen Manta birostris
Kristina_djevelrokke
Kristina er ikke redd! Her svømmer hun med en djelvelskate i Komodonasjonalpark (Indonesia).
Foto: Kristina Kvile

I følge gammel skandinavisk overtro har selveste fanden bursdag i dag! (Rett før jul a gitt!)  Bak luke 11 finner du derfor havets svar på fanden, nemlig djevelskaten (Manta birostris). Dette er verdens største skateart. Mellom «vingetippene» kan den bli 9 meter lang og opp mot 2 tonn. Men er den så djevelsk?

«Horn» i pannen og mørk og mystisk

Bilde av en djevelskate
Djevelskaten ser kanskje litt farlig ut, men er den egentlig det? Pussefisk er god venn med djevelskaten. (Foto: Guy Stevens- arkive.org)

Djevelskaten finner du i åpent tropisk og temperert farvann, og ikke her hjemme. Antagelig er det skatens litt skumle og rare utseende som har gjort at den er oppkalt etter djevelen. De er grasiøse svømmere, som ved sakte slag med «vingene» glider gjennom vannet. Disse vingene er fiskens brystfinner. På hodet har den to  «horn»,  som den bruker til å vifte mat inn i munnen med. Munnen sitter på fremsiden, midt mellom hornene. Og hva spiser denne kjempen da tro? Jo, det samme som de andre kjempene i havet, nemlig dyreplankton.

Djevelskater har ikke den farlige pigghalen som sine mindre slektninger, djevelrokkene har. (Fisken som drepte Steve Irwin – the crocodile hunter).

Den er en god vert for små «passasjerfisk», som fester seg på skaten og får både transport og matrester. Djevelskaten er også en vanlig gjest på rev, hvor den får  «spabehandling» i form av at pussefisk (som leppefisk)  fjerner parasitter.

Fiskeverdens største hjerne

Forskere jobber med å finne ut hvor smart djevelskaten er. Den har et stort potensiale for relativt høy intelligens, siden den har «fiskeverdens» største hjerne. Alt i alt virker den altså som en vennlig og snill fisk..hvis den ikke driver og pønsker på noe skikkelig djevelsk som vi ikke har fått med oss…

Flyvende skate
Skater kan gjøre spektakulære hopp og lande med et stort plask. Forskere tror det er en form for kommunikasjon. Eller så er det bare for moro. (Foto: Wikipedia)

Er skater og rokker det samme på norsk?

På norsk klarer vi ikke helt bestemme oss for om vi vil kalle disse bruskfiskene, (som er i slekt med haier), for skater eller rokker. Slik er arten klassifisert på norsk: Djevelskaten hører hjemme i djevelrokkefamilien, en underfamilie av ørneskatefamilien (Myliobatidae).  Navnene skate og rokke brukes altså om hverandre på norsk, og det er ikke alltid helt konsekvent når vi bruker hva.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.