Luke 11: Djevelen (Manta birostris)

11/12/2013

Kristina_djevelrokke

Kristina er ikke redd! Her svømmer hun med en djelvelskate i Komodonasjonalpark (Indonesia). (Foto: Kristina)

I følge gammel skandinavisk overtro har selveste fanden bursdag i dag! (Rett før jul a gitt!)  Bak luke 11 finner du derfor havets svar på fanden, nemlig djevelskaten (Manta birostris). Dette er verdens største skateart. Mellom «vingetippene» kan den bli 9 meter lang og opp mot 2 tonn. Men er den så djevelsk?

«Horn» i pannen og mørk og mystisk

Bilde av en djevelskate

Djevelskaten ser kanskje litt farlig ut, men er den egentlig det? Pussefisk (som leppefisk) er god venn med djevelskaten. (Foto: Guy Stevens- arkive.org)

Djevelskaten finner du i åpent tropisk og temperert farvann, og ikke her hjemme. Antagelig er det skatens litt skumle og rare utseende som har gjort at den er oppkalt etter djevelen. De er grasiøse svømmere, som ved sakte slag med «vingene» glider gjennom vannet. Disse vingene er fiskens brystfinner. På hodet har den to  «horn»,  som den bruker til å vifte mat inn i munnen med. Munnen sitter på fremsiden, midt mellom hornene. Og hva spiser denne kjempen da tro? Jo, det samme som de andre kjempene i havet, nemlig dyreplankton.

Djevelskater har ikke den farlige pigghalen som sine mindre slektninger, djevelrokkene har. (Fisken som drepte Steve Irwin – the crocodile hunter).

Den er en god vert for små «passasjerfisk», som fester seg på skaten og får både transport og matrester. Djevelskaten er også en vanlig gjest på rev, hvor den får  «spabehandling» i form av at pussefisk (som leppefisk)  fjerner parasitter.

Fiskeverdens største hjerne

Forskere jobber med å finne ut hvor smart djevelskaten er. Den har et stort potensiale for relativt høy intelligens, siden den har fiskeverdens største hjerne. Alt i alt virker den altså som en vennlig og snill fisk..hvis den ikke driver og pønsker på noe skikkelig djevelsk som vi ikke har fått med oss…

Flyvende skate

Skater kan gjøre spektakulære hopp og lande med et stort plask. Forskere tror det er en form for kommunikasjon. Eller så er det bare for moro. (Foto: Wikipedia)

Er skater og rokker det samme på norsk?

På norsk klarer vi ikke helt bestemme oss for om vi vil kalle disse bruskfiskene, (som er i slekt med haier), for skater eller rokker. Slik er arten klassifisert på norsk: Djevelskaten hører hjemme i djevelrokkefamilien, en underfamilie av ørneskatefamilien (Myliobatidae).  Navnene skate og rokke brukes altså om hverandre på norsk, og det er ikke alltid helt konsekvent når vi bruker hva.

 

 


Denne posten ble skrevet av: Marianne Olsen


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr