Et svært sjeldent syn for oss mennesker: En Dumbo-blekksprut som flyr gjennom vannet med sine elefantører. Fanget på kamera under en amerikansk dyphavsekspedisjon i Mexicogolfen i 2014. Dumboblekksprut regnes blant de blekksprutene som lever dypest, helt ned til 4000 meter . Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Ingen opphavsrett.

Det blir ingen jul uten Disney! I dag skal det handle om blekksprut med «ører» den flyr med. Bli kjent med havets egen Dumbo.

Søte Dumboer

Dumboblekkspruter er oppkalt etter den flygende elefantungen i Walt Disney helaftens tegnefilm fra 1941. Dumbo hadde veldig store ører og var først helten i en populær barnebok, før han ble stjerne i tegnefilmen.

Dumbo-navnet passer godt. Blekksprutene har nemlig to finnelignende utvekster på hver sin side av hodet som minner om elefantører. Som tegneserielefanten Dumbo bruker de «ørene» til å fly – ikke gjennom luft, men gjennom vann. De fleste andre blekkspruter bruker som oftest  jetprinsippet, for å komme seg raskt av gårde. Men Dumbo bruker heller «ørene» til å svømme fritt rundt i vannmassene. De kravler også rundt på havbunnen. Dumbo-blekkspruter blir også omtalt som paraplyblekkspruter, fordi enkelte arter av og til kan minne om en utslått paraply som kan drive mer eller mindre passivt med strømmen.

Slekten Dumbo-blekkspruter består av, så vidt vi vet, rundt 17 arter. De fleste artene lever i dypet. Og her snakker vi om virkelig store dyp ned til 4000 meter. Så det finnes trolig enda flere arter som ikke er oppdaget. Dumbo-blekksprutene er dermed blant de blekksprutene som lever aller dypest.

Mange av artene er ytterst grasiøse og for å bruke et lite brukt biologisk uttrykk: forbannet søte. Se for eksempel denne filmen på youtube. Det er vanskelig å ikke bli smittet av den lett forståelige entusiasmen til marinbiologene:

Eller hva med en førjulsballet?

Hippogriff, Voldemort og Grimpoteuthis?

Det latinske navnet på slekten er Grimpoteuthis, som jo har noe litt «Harry Pottersk» over seg. Som mange blekkspruter kan de forandre farge. De har som oftest ikke blekk og kan derfor ikke skjule seg bak en blekkflekk – nå er jo det heller ikke nødvendig i dyphavets mørke.

Hvis dette ga deg lyst på et gjensyn med den originale Dumbo, så kommer det i 2019 en ny film om den flyvende elefantungen. Nyinnspillingen er laget av Tim Burton (lenke til trailer).

Denne posten er skrevet av gjesteforfatter Henning Røed. Henning er utdannet marinbiolog ved Universitetet i Oslo. Han er glad i å skrive og har utgitt fem bøker: Fiskehistorier – hvem skal eie havet? Og fire bøker i en serie for barn kalt «Havets mysterier, om det utrolige livet i våre kyst- og havområder». Han kommer snart med en ny bok om haier for de aller minste.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.