I disse juletider, spesielt etter den åttende pepperkaken og n’te posen med julemarsipan, kan det være lett å identifisere seg med den som befinner seg bak dagens luke – Megalodon (Carcharocles megalodon). Også den antas å skulle ha spist over 1000 kg mat om dagen. Megalodon levde fra rundt 28 millioner år siden frem til ca. 1.6 millioner år siden, og selv om noen få ivrige sjeler påstår at Megalodon er havets svar på Elvis og fortsatt er blant oss, så sier science njet og slår fast at kjempehaien døde ut i slutten av pliocenepoken.
Verdens største hai
Som navnet tilsier var dette en stor fisk. Den blir ansett som den største haien som noensinne har levd, og basert på hundrevis av fossile tenner og noen håndfuller ryggvirvler antydes en gjennomsnittslengde på 10.5 meter opptil en makslengde på 18 meter. Utseendet til Megalodon baseres på forståelsen om at den nå utdødde haien er i nær slekt med dagens hvithai (Carcharodon carcharias) og derfor på mange måter så ut som en større versjon av denne (det er de som mener Megalodon ville lignet mer på andre haislektinger, som hvalhaien eller brugda, men den mest utbredte teorien er likheten til hvithaien). Siden hai er bruskfisk, og brusk bevares relativt dårlig i fossileringsprosessen, er det dessverre liten sannsynlighet for å finne et komplett skjelett for riktig å komme til bunns i denne utseendeproblematikken.
Bigtooth
Det er likheten med dagens hvithai sine tenner som antyder slektskapet, og speaking of – tennene til Megalodon var ingen spøk. De var såpass formidable at de gav opphav til Megalodons navn, på gresk betydende intet mindre enn «stor tann». Den største tannen som er funnet er over 17 centimeter lang, noe som antyder et bitt på 3 meter (!) i diameter, flere ganger større enn dagens hvithai.
Til tross for at Megalodon mest sannsynlig er det største og mest kraftfulle rovdyret i haienes historie, møtte det likevel sitt endelikt antagelig grunnet en blanding av klimaendringer og tilgang på mat (hvaler, delfiner, seler, m.m.). Med tanke på at Megalodon skal ha svømt rundt i alle kontinenters hav unntatt Antarktis og man selv plasker uti på Sørenga, så kan man muligens være tilbøyelig til å tenke at det kanskje er like greit.
Dette innlegget er skrevet av gjesteforfatter Mari von Krogh. Mari er HR-rådgiver i NHO by day og marinentusiast by night. Hun vokste opp på Sunnmøre i en familie over gjennomsnittet begeistret for sjølivet både på og under havoverflaten, så det at hun ble sjøfarer i sjelen var uunngåelig. Selv om hun ikke har hatt mange personlige møter med dagens luke (da hun kun er 32 og ikke 2 millioner år gammel), og nok egentlig er glad for det, så har hun alltid vært fascinert av denne kjempefisken og var derfor ikke i tvil om hvem hun skulle skrive om. Den var jo tross alt megakul.