Luke 13: Syngende pappahjerte

13/12/2016

Det er ikke alle som klarer å tiltrekke seg en make via utseendet. Som er triste greier. Heldigvis kan man prøve å diske opp med skills istedet. Kanskje en serenadesang gjør susen? Eller supernanny-tendenser?

Noen ganger holder det ikke å pynte seg med frynser. Men det trekker opp, da. (Fotokilde).

Si hei til paddefiskfamilien (Batracoididae)! Muligens ikke de vakreste fiskene i havet, men det kommer selvsagt an på øyet som ser. Personlig har jeg blitt ganske sjarmert ettersom jeg har lært dem å kjenne. Nok om det.

 

Trivia

Paddefiskene består av ca 80 bunnlevende arter, vanligst i varme, grunne hav, men noen arter lever også i brakk- og ferskvann. De er ganske små, fra ca 7 – 57 cm, de fleste med rumpetrollaktig kropp, bredt og flatt hode, stor munn og med masse frynser og flapper på hodet. De er godt kamuflerte og ligger gjemt blant steiner og mudder, klar til bakholdsangrep på andre fisk, skjell og krepsdyr. På den første ryggfinnen og på gjellelokkene har de skarpe pigger, som hos enkelte arter inneholder gift som kan gi smertefulle sår. Dette til tross, så har paddefiskene heldigvis mange mer tiltalende egenskaper. De er opptatt av den gode samtalen, f.eks.

 

Her, i en Batrachomoeus trispinosus, kan man tydelig se den bilaterale svømmeblæren. Ved hjelp av kjappe muskler kan disse blærene vibrere individuelt og skape kompleks lyd. (Foto: Aaron N. Rice)

Her, i en Batrachomoeus trispinosus, kan man tydelig se den bilaterale svømmeblæren. Ved hjelp av kjappe muskler kan disse blærene vibrere individuelt og skape kompleks lyd. (Foto: Aaron N. Rice)

Sjekketriks

Paddefiskene kan nemlig lage lyder for å kommunisere! De har en rekke ulike lyder, fra en slags buldresang til knurring og bjeffing. Disse brukes til å tiltrekke seg maker, skremme bort predatorer, osv. Hemmeligheten bak lyden ligger i en todelt svømmeblære koblet til noen av de raskeste musklene i dyreriket (de kan ha 200 rykninger i sekundet!). Ved å vibrere muskulaturen kan blærene brukes som instrumenter og lyd skapes. Ettersom blærene er individuelt kontrollert av musklene, kan de skape komplekse, sammensatte lyder. Du kan høre et eksempel på vokaliseringen her.

 

Rørende pappa

Hos paddefisken er det fedrene som står for barneoppdragelsen. Så når den er klar for slikt, finner den seg et passende hjem og begynner å lokke til seg den ene dama etter den andre med sin forførende sang. Snart fylles redet til paddefisken opp med egg fra flere forskjellige mødre og han vil passe på eggene til de klekkes. Men hans farsomsorg stopper ikke der, han fortsetter nemlig å beskytte de nyklekkede fiskelarvene til de er såpass store at de kan klare seg selv! Dette er veldig uvanlig i fiskeverdenen, der man helst bare spruter ut masse melke og rogn og så får det avkommet som eventuelt dannes overlates til egen skjebne.

 

Pappa passer på. (http://wondercreation.blogspot.no/2015/08/hows-beting-bronok-over-two-years.html)

Pappa passer på (Kilde)

 

Fun facts

Som om ikke sang og pappakvaliteter var nok, så er de også en meget bereist familie. Paddefiskene har nemlig vært i space! Den nylig avdøde astronauten John Glenn tok i 1998 med seg to østerspaddefisk (Opsanus tau) på NASA’s romferd STS-95 for å undersøke effekter av mikrogravitasjon på utviklingen av balanseorganet. Paddefiskens balanseorgan er nemlig likt vårt eget, slik at de fungerer som en god modell for mennesker også. Høyst kult.


Denne posten ble skrevet av: Kristine von Krogh


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr