, , , ,

Syngende pappahjerte

13/12/2016
3 min read
Syngende pappahjerte

Det er ikke alle som klarer å tiltrekke seg en make via utseendet. Som er triste greier. Heldigvis kan man prøve å diske opp med skills istedet. Kanskje en serenadesang gjør susen? Eller supernanny-tendenser?

Noen ganger holder det ikke å pynte seg med frynser. Men det trekker opp, da. (Fotokilde).

Si hei til paddefiskfamilien (Batracoididae)! Muligens ikke de vakreste fiskene i havet, men det kommer selvsagt an på øyet som ser. Personlig har jeg blitt ganske sjarmert ettersom jeg har lært dem å kjenne. Nok om det.

Trivia

Paddefiskene består av ca 80 bunnlevende arter, vanligst i varme, grunne hav, men noen arter lever også i brakk- og ferskvann. De er ganske små, fra ca 7 – 57 cm, de fleste med rumpetrollaktig kropp, bredt og flatt hode, stor munn og med masse frynser og flapper på hodet. De er godt kamuflerte og ligger gjemt blant steiner og mudder, klar til bakholdsangrep på andre fisk, skjell og krepsdyr. På den første ryggfinnen og på gjellelokkene har de skarpe pigger, som hos enkelte arter inneholder gift som kan gi smertefulle sår. Dette til tross, så har paddefiskene heldigvis mange mer tiltalende egenskaper. De er opptatt av den gode samtalen, f.eks.

Her, i en Batrachomoeus trispinosus, kan man tydelig se den bilaterale svømmeblæren. Ved hjelp av kjappe muskler kan disse blærene vibrere individuelt og skape kompleks lyd. (Foto: Aaron N. Rice)
Her, i en Batrachomoeus trispinosus, kan man tydelig se den bilaterale svømmeblæren. Ved hjelp av kjappe muskler kan disse blærene vibrere individuelt og skape kompleks lyd. (Foto: Aaron N. Rice)

Sjekketriks

Paddefiskene kan nemlig lage lyder for å kommunisere! De har en rekke ulike lyder, fra en slags buldresang til knurring og bjeffing. Disse brukes til å tiltrekke seg maker, skremme bort predatorer, osv. Hemmeligheten bak lyden ligger i en todelt svømmeblære koblet til noen av de raskeste musklene i dyreriket (de kan ha 200 rykninger i sekundet!). Ved å vibrere muskulaturen kan blærene brukes som instrumenter og lyd skapes. Ettersom blærene er individuelt kontrollert av musklene, kan de skape komplekse, sammensatte lyder. Du kan høre et eksempel på vokaliseringen her.

Rørende pappa

Hos paddefisken er det fedrene som står for barneoppdragelsen. Så når den er klar for slikt, finner den seg et passende hjem og begynner å lokke til seg den ene dama etter den andre med sin forførende sang. Snart fylles redet til paddefisken opp med egg fra flere forskjellige mødre og han vil passe på eggene til de klekkes. Men hans farsomsorg stopper ikke der, han fortsetter nemlig å beskytte de nyklekkede fiskelarvene til de er såpass store at de kan klare seg selv! Dette er veldig uvanlig i fiskeverdenen, der man helst bare spruter ut masse melke og rogn og så får det avkommet som eventuelt dannes overlates til egen skjebne.

Pappa passer på. (http://wondercreation.blogspot.no/2015/08/hows-beting-bronok-over-two-years.html)
Pappa passer på (Kilde)

Fun facts

Som om ikke sang og pappakvaliteter var nok, så er de også en meget bereist familie. Paddefiskene har nemlig vært i space! Den nylig avdøde astronauten John Glenn tok i 1998 med seg to østerspaddefisk (Opsanus tau) på NASA’s romferd STS-95 for å undersøke effekter av mikrogravitasjon på utviklingen av balanseorganet. Paddefiskens balanseorgan er nemlig likt vårt eget, slik at de fungerer som en god modell for mennesker også. Høyst kult.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.