, ,

Luke 14: Grønnsekkdyr

14/12/2022
4 min read
Luke 14: Grønnsekkdyr

Kjært barn har mange navn, som kjent, og grønnsekkdyr er intet unntak og kalles også sjøpung, tarmsjøpung og tarmsekkedyr. Noe som kanskje ikke gjør det så veldig mye lettere å se dem for seg?

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT SEG AT GRØNNSEKKDYR SER UT.

Grønnsekkdyr er skikkelig snodige skapninger og sjansen er stor for at du har sett mange av dem i levende live! Man finner dem nemlig gjerne i kolonier festet på undersiden av båter og på tau under brygga. Når man ser dem, så kan man nesten tro at de er en spesiell type tang eller noe, men neida, de er dyr. Nærmere bestemt, så er de kappedyr, eller tunikater, som de også kalles.

Kappedyr har en slags kappe rundt kroppsveggen som ligger utenpå organene deres, derav navnet. De begynner livet som frittsvømmende larver, men når de finner seg et sted der de vil bo, så slår de seg ned for resten av livet. Når de fester seg omdanner de kroppen sin til sylinderformede og tarmlignende saker som ikke lenger kan svømme rundt. Men det trenger de heller ikke, for de finner maten sin ved å filtrere vannet rundt seg. De fester seg gjerne mange sammen på samme sted, slik at de ofte er å se i svære klaser.

Grønnsekkdyr er lyst grønngule, nesten gjennomsiktige! De sitter ofte mange sammen, så det er ganske koselig. Foto: James Lynott (CC BY ND 2.0)

Om du vil lese mer om grønnsekkdyrene og kanskje se bilder av hvordan de ser ut som larver, så kan du trykke på linken under.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.