, , , ,

Rottehalen

14/12/2017
3 min read
Rottehalen

Til tross for at postittelen vekker knallsterk nostalgi tilbake til 80- og 90- tallets famøse hairstyle-fenomen, er det altså ikke dette vi skal ta et dypdykk i idag. Vi skal heller hilse på isgalten, en representant fra en fiskefamilie som på engelsk meget treffende kalles «rat-tails». På norsk heter de derimot skolester, som makes no sense, men men, det er ikke alt man skal forstå her i livet.

Isgalt knipset på ca 800 m dyp. Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet. Bildet er gjengitt med tillatelse.

Skomaker (Andersen) bli ved din lest
Det kan være forvirrende med fiskenavn, fiskefamilier og dets like. Spesielt når enkeltarter innad i en familie eller orden har gitt navn til hele sulamitten. Slik som for vår nye venn isgalten her, så tilhører den altså skolestfamilien, som igjen tilhører torskefiskordenen. Dermed er isgalt både en skolestfisk og en torskefisk, men ikke en skolest (det er en annen art) eller en torsk (åpenbart, du kjenner jo torsken). Den er bare i slekt med nevnte arter. Sånn i tilfelle du synes det var vanskelig å holde tunga rett i munnen der. Uansett det ene eller det andre, så nevner jeg bare henslengt at «isgalt» og «skolest» er uvurderlige arter å kunne i kryssordløsningsøyemed, bestefarssamtaler og lignende julesysler, så det er best du lærer ordene med det samme. Nok om det.

Isgalt; rottehale- og skomakerredskapsfamilierepresentant. Bilde: Alexei Orlov. Gjengitt med tillatelse.

Selv om isgalten (vitenskapelig navn Macrourus berglax) kanskje ikke ligner så innmari på den lesten skomakerne bruker, så har den unektelig et ganske pussig utseende. Med de svære øynene, den spisse nesa, munnen helt på undersiden av hodet og den lange halen som ender i en spiss og ikke i en halefinne, så ser den faktisk ganske rotteaktig ut. Sånn for å være fisk og hårløs, mener jeg.

Delicious
Isgalt er en dypvannsfisk som man gjerne finner nær sjøbunnen der den knasker på reker og andre bunndyr. Normalt er den å finne mellom 300-500 meters dyp, men den kan gå både høyere og lavere og har blitt rapportert å trives helt ned til 2000 meter. Arten er utbredt i de kalde områdene av Nordatlanteren, fra Spitsbergen og nedover norskekysten, og vestover til Færøyene, Island, Grønland og østkysten av Canada.

På engelsk kalles isgalt «onion-eyed grenadier». Personlig synes jeg øynene ser mer ut som juveler. Bemerkelsesverdige er de uansett. Foto: JDM Gordon, via Mar-Eco.no. Gjengitt med tillatelse.

Ellers kan det nevnes at den kan bli opp til 1,1 meter lang, 25 år gammel og smaker som hummer! Så om du ikke har spist isgalt noengang, så er det bare å hive seg rundt og prøve. Kjøttet er hvitt, fast og fint, og kan wokes og stekes og grilles og alskens moro. Selv om det ikke drives kommersielt fiske av arten i Norge i dag, tas den ofte som bifangst, spesielt under blåkveitefisket, så på en god dag kan du være heldig å finne den fersk i en kjøledisk nær deg.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.