, , , , , ,

Luke 17: Kjemikeren med sans for sushi

17/12/2018
3 min read
Luke 17: Kjemikeren med sans for sushi

 

Conus geographus er en nydelig snegle som bor i tropiske havområder. Den har merker på skallet som kan minne om gamle kart og har dermed fått det latinske navnet Conus geographus. Foto: Wikimedia Commons. CC BY 3.0

Bak dagens luke finner du en marin snegle med et vakkert skall. Ja, du får kanskje lyst til å studere den på nærmere hold? Kanskje plukke den opp? Det er ikke særlig lurt! Hils på en snegle som besitter skikkelig god peiling på kjemi, harpuner og en av verdens sterkeste gifter.

Snegler seg innpå mens du sover

Hva skal man gjøre når man er en liten, treg snegle som er lysten på sushi? Jo, utvikle en av verdens sterkeste gifter. Conus geographus er en nydelig snegle som bor i de tropiske områdene i Afrika, Asia, Australia og blant Stillehavsøyene og blir mellom 10 og 15 centimeter.

Når man er en liten snegle med bare en fot til å vandre rundt på havbunnen med og har lyst på fersk fisk, er utfordringene store. Blant annet kan man ikke bevege seg særlig fort og det er en stor overhengende risiko for at fisken har svømt vekk lenge før man i det hele tatt har kommet nær nok til å prøve seg. I tillegg står man i fare for å bli skadet om man får tak i et bytte som beveger masse på seg. For å forsikre seg om suksess har C. geographus dermed utviklet en av verdens sterkeste gifter og et nokså stilig harpunsystem den bruker i jakt på sovende fisk.

Dødelig våpen

Når sneglen finner sitt bytte skyter den ut en harpun full av gift som doper ned fisken. Insulin er blant annet et av virkestoffene, og sammen med over 500 andre virkestoffer, gjør den fisken forvirret og søvnig. Når fisken er blitt bedøvet strekker sneglen ut en slags «kappe» fra kroppen og svelger den hel.

Her kan du se en video som viser hvordan C. geographus jakter på og spiser en sovende fisk.

Sneglen er også kjent for å bruke denne giftharpunen til å forsvare seg. En kjent vandrehistorie sier at man oppdaget at sneglen var giftig da noen ute på dykketur puttet en av sneglene i lommen for å ta vare på det fine sneglehuset. Senere da han satt på puben og fortalte kameratene sine om dykketuren falt han plutselig om, og da han kom på sykehuset fant legene sneglen og satte to og to sammen. Denne mannen er ikke alene, og den nydelige sneglen er ansvarlig for over 30 rapporterte dødsfall verden over.

Snegle med peiling på kjemi

En av de kuleste tingene med C. geographus er at de har evnen til å mikse sammen forskjellige gifttyper. Det betyr at den giften de bruker for å jakte på fisk, ikke er den samme giften de bruker for å forsvare seg. Et nytt forsøk viser også at virkestoffer i denne giften kan være nyttige for menneskeheten. Blant giften til sneglen finner man stoffer man kan bruke til å produsere et smertestillende middel som skal være 10 000 ganger mer effektiv på smertelindring enn morfin og ikke være avhengighetsskapende.

Mange av våre medikamenter i dag stammer fra giften fra organismer som C. geographus, og jo mer vi utforsker det gåtefulle livet i dypet, desto flere muligheter har vi for å finne gode løsninger som vi kan bruke på land!

Under ser du en kort og kul video om Conus-snegler fra forskningsakvariet jeg jobbet på i Australia.

Denne luken er skrevet av gjesteforfatter Kaja Lønne Fjærtoft. Kaja er utdannet marinbiolog ved NTNU og James Cook University i Australia. Da hun bodde i «Down Under» jobbet hun flere år som frivillig ved forskningsakvariet som ser på giftige dyr. Tilbake i hjemlige strøk jobber hun med undervisning ved Institutt for Geografi på NTNU og som prosjektmedarbeider ved NTNU Havrom. Til våren skal hun jobbe med vitenskapsformidling gjennom Passion for Ocean.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.