Nebb og knæsje farger. Kjønnskifte og sovepose av slim. Havets papegøyer er neimen ikke kjedelige skapninger!
Papegøyefisk lever i tropiske farvann, gjerne på korallrev og det finnes ett eller annet sted mellom 60 og 100 arter. Forvirringen rundt antall arter skyldes i hovedsak at fiskenes utseende endres drastisk flere ganger i løpet av livet. Unger ser veldig annerledes ut enn voksne, og så… ja… så var det dette med kjønnsbyttet da…
De fleste papegøyefisk er sekvensielle hermafroditter, som betyr at de bytter kjønn i løpet av livet. Fiskene starter sine voksne liv som litt kjedelige og unnselige hunner. Hunnene skifter farge etterhvert som de eldes, og vips så er eggproduksjonen lagt på hylla og mannlige attributter på plass. Livet avsluttes i sus og dus som fargesprakende hanner med egne harem av unge lekkerfisker – og det er vel kanskje ikke den verste pensjonisttilværelsen for en fargesprakende spradebasse?
Papegøyefisk har en karakteristisk nebblignende struktur som munn. Dette er egentlig en del av kjeven og den vokser kontinuerlig. Strukturen og dens vekstegenskap er faktisk grunnlaget for en veldig viktig funksjon som disse fiskene har ved korallrev. Papegøyefisk bruker nemlig «nebbet» til å knaske løs på uønsket algevekst som ellers ville tatt livet av korallene. Mange av algene som må fjernes er kalsifiserte og nokså harde typer, og «nebbet» får ofte nokså hard medfart. Nettopp derfor er det en viktig egenskap at munndelen stadig fornyes.
Den harde dietten av kalkalger og korallrester kommer ut som korallsand i andre enden… Tenk på det neste gang du frydefullt sprer tærne i kritthvit sand eller ser et vakkert sanddekt akvarium – det kan være papegøyefiskbæsj du koser deg med :-) Hvis du er interessert finnes det mange klipp som viser både gnafsinga og «sandproduksjonen» på Youtube… (Liten advarsel: Det kan være du får gjort veldig lite annet i dag. Men det er kanskje ikke så farlig på en lørdag.)
Men nebbet er ikke det eneste spesielle trekket disse fiskene har. Mange arter papegøyefisk skiller ut slim som visstnok beskytter mot både UV-stråler og parasitter. Ikke nok med det – de kan tulle seg inn i det om natten! Slimet fungerer rett og slett som en sovepose. Forskere mener at slimposen gir skjul fra predatorer ved at fiskens lukt dempes. Det er også mulig at posen fungerer godt som et varselsystem når lumske predatorer forsøker å snike til seg en bit.
Denne videoen viser en papegøyefisk inni «soveposen» sin: