I dag kan du lese om en sjelden hvalart som har noen flotte rekorder i dyreriket. Grønlandshvalen kan utrolig nok bli over 200 år gammel! Dermed er den verdens lengstlevende pattedyr. I tillegg kan den skryte av tre rekorder til. Les mer om kjempen bak luke 2.
En hval med fire verdensrekorder
Grønlandshvalen (Balaena mysticetus) er et av de største dyrene på jorda. Den kan bli opp mot 18 meter lang og veie 100 tonn. Sammenlignet med blåhvalen er den likevel bare halvparten så stor. Men det tar den igjen ved å leve dobbelt så lenge.
Grønlandshvalen slutter ikke å imponere der, den har enda noen rekorder å skryte av. Den har de lengste bardene av alle bardehvalene. Bardene kan bli opp mot 4 meter lange. Da er det kjekt at den også har verdens største munn. Munnen kan bli 5 meter lang, 4 meter høy og 2.5 meter vid. Ironisk nok spiser den bare bittesmå krepsdyr som hoppekreps og krill.
Grønlandshvalen er godt tilpasset det kalde klimaet i havområdene rundt Nordpolen, og har det tykkeste laget med spekk i verden. Spekklaget kan bli over en halvmeter tykt.
Gammel harpun i spekket avslørte alderen
Det er ikke så lenge siden forskere fant ut at grønlandshvalen kunne bli flere hundre år. Mai 2007 ble en grønlandshval fanget utenfor Alaska. I spekket til hvalen fant hvalfangerne en del av en harpun som ble produsert og brukt under hvalfangst på 1890-tallet. Funnet viser at hvalen må ha vært godt over 120 år gammel. Og kanskje kunne den blitt 100 til?
Ikke så mange grønlandshvaler igjen
Grønlandshvalen har vært et yndet bytte for hvalfangere, helt siden 1600-tallet. Det tykke spekklaget og de store bardene var en gang ettertraktede produkter. Hvalen er fredelig og svømmer sakte og var dermed ikke så vanskelig for jegerne å fange. I dag er hvalen fredet og det er kun urfolk i Arktis som har lov til å jakte på den. På norsk rødliste er hvalen listet som kritisk truet. I havet rundt Svalbard finnes det kun noen titalls individer igjen.