, , ,

Gammel kjempe fra Nordpolen

02/12/2014
2 min read
Gammel kjempe fra Nordpolen
Grønlanshvalen lever hele sitt liv i arktiske havområder og kan bli over 200 år gammel. Foto: Ukjent
Grønlandshvalen lever hele sitt liv i arktiske havområder. Her ser du dens karakteristiske hvite underkjeve. Foto: Ukjent

I dag kan du lese om en sjelden hvalart som har noen flotte rekorder i dyreriket. Grønlandshvalen kan utrolig nok bli over 200 år gammel! Dermed er den verdens lengstlevende pattedyr. I tillegg kan den skryte av tre rekorder til. Les mer om kjempen bak luke 2.

En hval med fire verdensrekorder

Grønlandshvalen (Balaena mysticetus) er et av de største dyrene på jorda. Den kan  bli opp mot 18 meter lang og veie 100 tonn. Sammenlignet med blåhvalen er den likevel bare halvparten så stor. Men det tar den igjen ved å leve dobbelt så lenge.

Grønlandshvalen slutter ikke å imponere der, den har enda noen rekorder å skryte av. Den har de lengste bardene av alle bardehvalene. Bardene kan bli opp mot 4 meter lange. Da er det kjekt at den også har verdens største munn. Munnen kan bli 5 meter lang, 4 meter høy og 2.5 meter vid. Ironisk nok spiser den bare bittesmå krepsdyr som hoppekreps og krill.

Grønlandshvalen har verdens største munn. Munnen kan bli 5 meter lang, 4 meter høy og 2.5 meter vid. Og ironisk nok spiser den bare bittesmå plankton. Foto: Olga Shpak/Wikipedia
Grønlandshvalen har dyrerikets største munn. Her er det plass til både deg og meg.  Foto: Olga Shpak/Wikipedia

Grønlandshvalen er godt tilpasset det kalde klimaet i havområdene rundt Nordpolen, og har det tykkeste laget med spekk i verden. Spekklaget kan bli over en halvmeter tykt.

Gammel harpun i spekket avslørte alderen

Det er ikke så lenge siden forskere fant ut at grønlandshvalen kunne bli flere hundre år. Mai 2007 ble en grønlandshval fanget utenfor Alaska. I spekket til hvalen fant hvalfangerne en del av en harpun som ble produsert og brukt under hvalfangst på 1890-tallet. Funnet viser at hvalen må ha vært godt over 120 år gammel. Og kanskje kunne den blitt 100 til?

Ikke så mange grønlandshvaler igjen

Grønlandshvalen har vært et yndet bytte for hvalfangere, helt siden 1600-tallet. Det tykke spekklaget og de store bardene var en gang ettertraktede produkter. Hvalen er fredelig og svømmer sakte og var dermed ikke så vanskelig for jegerne å fange. I dag er hvalen fredet og det er kun urfolk i Arktis som har lov til å jakte på den. På norsk rødliste er hvalen listet som kritisk truet. I havet rundt Svalbard finnes det kun noen titalls individer igjen.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.