Dagens luke er en skurk både på film og i virkeligheten. Den kan du se i Bond-filmen fra 1977 «The spy who loved me», med Roger Moore. Bli med til varmere hav for å titte på en dragefisk. Men husk å ta på deg badesko, for denne fisken har opptil 18 giftige piggstråler. Og den er ikke redd for å bruke dem for å si det sånn.
En dyktig jeger
Dragefiskene (lionfish på engelsk) hører hjemme i kystområdene rundt det indopasifiske hav. Der svømmer de blant koraller og fjærestein, på leting etter småfisk og snegler. Det finnes 12 ulike arter av dragefisk. Alle artene er godt rustet til å forsvare seg med opptil 18 giftige piggstråler. Med sitt karakteristiske stripete utseende, varsler den alle som er sultne, om at dragefisken ikke er et særlig lurt middagsvalg. Den har naturlig nok derfor få fiender.
Dragefisken bruker visstnok ikke giften sin i særlig grad for å skaffe seg mat. Den har heller utvikla noen gode jaktferdigheter. For eksempel kan den finjustere oppdrift og posisjon i vannkolonnen med noen spesialiserte muskler i svømmeblæra, slik at den har en perfekt posisjon for angrep. Når en liten fisk uheldigvis står i dens vei, blåser den en liten jetstrøm av vann mot fisken for å forvirre og desorientere den. Små fisker har en tendens til å svømme mot strømmen, og i dette tilfellet vil det da si rett mot dragefiskens munn.
Giftig akvariumsfisk
Dragefisken er en populær akvariumsfisk, fordi den er så vakker, giftig og har hatt en «badass-rolle» i en Bond-film. Men den krever en erfaren akvarist. Og fordi den er giftig, bør ikke barn, eldre og folk med dårlig immunforsvar kjøpe denne i dyrebutikken. Et stikk er sjelden dødelig, men det skal være svært smertefullt, og føre til oppkast og pustebesvær. Blir du stukket av en dragefisk, bør du legge området som er stukket i glovarmt vann (45 grader). Varmen bryter ned giften og smerten lindres.
Introdusert til det karibiske hav
Forskere mistenker at dragefisken har vært litt for «badass» i et akvarium i Florida, og dermed blitt sluppet ut i det fri, en gang på 80-tallet. Det var ikke så lurt har det vist seg. Den røde dragefisken trives kjempegodt der. Temperaturen er perfekt, det er nok av mat og få predatorer. Men den er en trussel for økosystemet her, den spiser opp maten som andre fisker skulle ha og er aggressiv mot de andre matkonkurrentene på revet. For å sitere Wikipedia: «one of the most aggressively invasive species on the planet». Hvis dette sitatet ikke er en Bond-skurk verdig så vet ikke vi. Under ser du en videosnutt om problemene som har oppstått ved å introdusere dragefisk til et nytt økosystem.