pterois_volitans_manado-e_edit
Dragefisken er en vakker, men giftig fisk. Her ser du en rød dragefisk (Pterois volitans), som har hatt en rolle i en Bond-film. Den kan bli mellom 30-45 cm lang, og veie opptil 1.2 kg. Foto: Jens Petersen. Wikimedia Commons. CC BY 2.5

Dagens luke er en skurk både på film og i virkeligheten. Den kan du se i Bond-filmen fra 1977 «The spy who loved me», med Roger Moore. Bli med til varmere hav for å titte på en dragefisk. Men husk å ta på deg badesko, for denne fisken har opptil 18 giftige piggstråler. Og den er ikke redd for å bruke dem for å si det sånn. 

En dyktig jeger

Dragefiskene (lionfish på engelsk) hører hjemme i kystområdene rundt det indopasifiske hav. Der svømmer de blant koraller og fjærestein, på leting etter småfisk og snegler. Det finnes 12 ulike arter av dragefisk. Alle artene er godt rustet til å forsvare seg med opptil 18 giftige piggstråler. Med sitt karakteristiske stripete utseende, varsler den alle som er sultne, om at dragefisken ikke er et særlig lurt middagsvalg. Den har naturlig nok derfor få fiender.

Dragefisken bruker visstnok ikke giften sin i særlig grad for å skaffe seg mat. Den har heller utvikla noen gode jaktferdigheter. For eksempel kan den finjustere oppdrift og posisjon i vannkolonnen med noen spesialiserte muskler i svømmeblæra, slik at den har en perfekt posisjon for angrep. Når en liten fisk uheldigvis står i dens vei, blåser den en liten jetstrøm av vann mot fisken for å forvirre og desorientere den. Små fisker har en tendens til å svømme mot strømmen, og i dette tilfellet vil det da si rett mot dragefiskens munn.

dragefisk
Her ser vi en dragefisk på jakt etter småfisk utenfor kysten av Egypt. De blåser en jetstrøm av vann på byttet sitt for å forvirre fisken. Småfisk har en tendens til å svømme mot jetstrømmen, det vil si den da svømmer rett mot gapet til en sulten dragefisk. Foto: Nina Milton – gjengitt med tillatelse.

Giftig akvariumsfisk

Dragefisken er en populær akvariumsfisk, fordi den er så vakker, giftig og har hatt en «badass-rolle» i en Bond-film. Men den krever en erfaren akvarist. Og fordi den er giftig, bør ikke barn, eldre og folk med dårlig immunforsvar kjøpe denne i dyrebutikken. Et stikk er sjelden dødelig, men det skal være svært smertefullt, og føre til oppkast og pustebesvær. Blir du stukket av en dragefisk, bør du legge området som er stukket i glovarmt vann (45 grader). Varmen bryter ned giften og smerten lindres.

dragefisk_2
Å stikke seg på en dragefisk skal være smertefullt, og potensielt farlig, men ikke såå farlig om du er voksen og ved god helse. Vi anbefaler likevel badesko til hele familien om det er mange dragefisk der du bader. Foto: jayhem/ Wikimedia Commons. CC BY 2.0

Introdusert til det karibiske hav

Forskere mistenker at dragefisken har vært litt for «badass» i et akvarium i Florida, og dermed blitt sluppet ut i det fri, en gang på 80-tallet. Det var ikke så lurt har det vist seg. Den røde dragefisken trives kjempegodt der. Temperaturen er perfekt, det er nok av mat og få predatorer. Men den er en trussel for økosystemet her, den spiser opp maten som andre fisker skulle ha og er aggressiv mot de andre matkonkurrentene på revet. For å sitere Wikipedia: «one of the most aggressively invasive species on the planet». Hvis dette sitatet ikke er en Bond-skurk verdig så vet ikke vi. Under ser du en videosnutt om problemene som har oppstått ved å introdusere dragefisk til et nytt økosystem.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.