, , ,

Tungebiteren

22/12/2013
2 min read

David Attenborough sa engang at han synes det var vanskelig å tro at naturen hadde blitt til ved en allmektig skaper, når man visste at det finnes organismer som kun overlever ved å spise seg gjennom øyeeplene til små barn. Han kunne likegodt ha hatt dagens organisme som eksempel. Møt tungebiteren Cymothoa exigua!

Denne latterlige ekle parasitten spiser opp hele tunga og tar liksågodt dens plass i munnen på sine stakkars ofre. (Foto fra Oddycentral.co.uk)
Denne latterlige ekle parasitten spiser opp hele tunga og tar liksågodt dens plass i munnen på sine stakkars ofre. (Foto fra Oddycentral.co.uk)

Tungebitere tilhører ordenen isopoder (tanglus), lever på alt fra 2- 60 m dyp i havområdene fra Californiabukta til Guayaquilbukta (Ecuador) og de sjarmerende små krabatene vet virkelig å ta seg til rette.
Hannene (noe vag definisjon i dette henseende, ettersom de skifter kjønn om dette skulle passe dem bedre) lever som parasitter i gjellene til fisk, mens hunnene krabber seg frem til tunga og biter seg fast i den.  Gjennom fremklørne sine suger den blodet ut av tunga, slik at den etter hvert atrofierer. Det blir en liten stubb av tunge igjen ved muskelfestet som parasitten så fester seg til. Tungebiterens kroppsform har evolvert slik at den passer godt i fiskemunnen, der den lever av fiskens blod eller slim. Fra det tidspunkt den biter seg fast i tungestubben tar den faktisk over jobben som fiskens tunge! Den er den eneste parasitten man kjenner til som funksjonelt erstatter et organ hos verten. Æsj!

Om du noen gang skulle få en fisk på kroken som har en tungebiter i stedet for tunge, så fortvil ikke, den er ikke giftig. Men det advares om at parasittene biter hardt (og slipper ikke taket), så ikke putt fingrene dine i fiskens munn! Flere bilder kan du se her.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.