Luke 21: En (used)vanlig fisk

21/12/2023
3 min read
Luke 21: En (used)vanlig fisk

Bak luke nummer 21 finner vi en fisk med et kjedelig navn, men som er både fargerik og danseglad!

En fløyfiskhann i all sin prakt. Foto: © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons.

I dag møter vi en fisk i familien fløyfisker (Callionymidae) som har fått det litt kjedelige navnet vanlig fløyfisk (Callionymus lyra). Men kjedelig er den ikke.

Fløyfisken har et karakteristisk utseende med en langstrakt kropp og store brystfinner som fungerer som «vinger», derav navnet «fløyfisk». Fisken har også en spesiell kam på hodet som den bruker til å børste vekk sand og grus for å finne børstemark, krabber, tobis og annet smått og spiselig. Den lever sitt liv langs sand og steinbunnen fra grunna og ned til 400 meter og er utbredt i de nordøstlige Atlanterhavet, spesielt langs kystene av Skottland, Irland, og nordover til Norge.

Vår fløyfisk er i nær familie med den mer berømte Mandarinfisken som på godt og vondt har en fargeprakt som gjør den til et yndet objekt for akvariumshandel. Spesielt hannene hos vanlig fløyfisk er fargerike og vakre, og har evne til å endre farge. Den kan variere mellom ulike nyanser av rosa, grønn, gul og brun, avhengig av humøret, omgivelsene og situasjonen den befinner seg i. Dette fargeskiftet fungerer som en form for kommunikasjon og kamuflasje som hjelper fisken med å unngå rovdyr, og samtidig tiltrekke seg potensielle partnere.

En fargerik fløyfiskhann. Foto: Kåre Telnes, gjengitt med tillatelse.

Fløyfisken er også kjent for sitt spesielle parringsrituale. Hannene patruljerer territorier aggressivt og har en forlenget ryggfinne-stråle som de bruker som rekvisitt for å få oppmerksomhet fra hunnene. Under parringsritualet utfører hannen en imponerende dans ved å bølge med kroppen og vifte med de fargerike finnene. Hvis hunnen lar seg imponere blir det parring, og eggene blir lagt på bunnen av havet før de etter hvert føres av gårde med strømmen.

En ikke fullt så fargerik fløyfiskhunn. Foto: Kåre Telnes, gjengitt med tillatelse.

Selv om vanlig fløyfisk kanskje ikke er like kjent som mange andre fiskearter, spiller den en viktig rolle i økosystemet i de nordøstlige Atlanterhavet, som for eksempel som byttedyr for torsken. Studier av denne arten gir også verdifull innsikt i adferdsøkologi og tilpasningsevner hos marine organismer. Det er ikke bare marinbiologer som fascineres av denne skapningen, de fine fargene gjør den også til et spennende bytte for fiskere.  

Servert som julemiddag blir den neppe, men den gir oss en fin påminnelse om naturens vakre mangfold og forunderlige kompleksitet!

Under kan du se et par videosnutter av fløyfisken filmet av dykkere.

Dagens luke er skrevet av marinbiolog Tonje Knutsen Sørdalen. Tonje er postdoktor ved CCR, Universitetet i Agder, der hun blant annet jobber med effekter av høsting og ​marine beskyttede områder (MPAs) på reproduktiv atferd og seksuell seleksjon hos krepsdyr og fisk.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.