Luke 6: Blodsugeren

06/12/2023
2 min read
Portrett av en havniøye. Foto: Rudolf Svensen (Gjengitt med tillatelse)

Havniøyen (Petromyzon marinus) er den største blant våre 4 niøyearter og den finnes spredt langs hele kysten. Selv om den alltid forekommer i fiskebøker, er det ikke en vanlig fisk, men en kjeveløs fisk, en såkalt «rundmunn» i samme klasse som slimålen. Havniøyen lever parasittisk og suger seg fast på byttet sitt. Dette er ofte laks, tosk eller brugde. Havniøyen rasper hull på skinnet til fiskene den haiker med og kan suge blod, kroppsvæske og innvoller. Noen ganger til fisken dør. Den liker også å feste seg på saktesvømmende skapninger og haike med disse, så det hender at badende får seg en ubehagelig overraskelse.

Brugde med havniøyepassasjer tatt ved Hebridene. Foto: Rudolf Svensen (Gjengitt med tillatelse)

Den vandrer opp i elvene og gyter på våren etter å ha levd noen år i havet. Hunnen lager seg en gytegrop, ofte med en stor stein å henge på i midten, og en eller flere hanner befrukter denne.

Jeg har selv opplevd at flere hanner har sloss så grus og steiner spruter i disse gytegropene. En gang lå jeg selv oppi gropa med kameraet, men de brydde seg heldigvis ikke om meg.

Denne posten er skrevet av gjesteforfatter Rudolf Svensen, avdelingsingeniør ved Stavanger Museum, Avdelingen for naturhistorie. Rudolf har alltid vært lidenskapelig interessert i livet under vann. Og har naboer som mener han anser Breiaviki som en forlengelse av sin egen hage. Her kan han ofte bli observert med lommelykt og dykkerdrakt en sen kveld. Rudolf er en kjent undervannsfotograf i Norge og har en stor bildeportfolie på www.uwphoto.no. Noen av bildene hans kan du se på norske frimerker.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.