, , , , ,

Luke 9: Sandboblekrabbe

09/12/2015
2 min read

Det er klart vi skal ha mer bobler når vi nå går inn i festhøytiden. Tidligere denne uken kunne du lese om boblesnegler. Og i dag kan du lese om sandboblekrabber. Ta på deg badetøy og bli med til en strand i Det indiske hav.

Sanboblekrabben er en bitteliten krabbe Foto: Wikipedia/Cory. CC BY-SA 3.0
Sandboblekrabber er små, ikke mer enn 1 cm bred over skallet. Her ser du en som er godt i gang med å lage sandbobler i søken etter mat.  Foto: Wikipedia/Cory. CC BY-SA 3.0

Vanlig, men ganske eksotisk for oss

Denne tropiske slekten av krabber er vanlig på strendene i Det indiske hav og deler av Stillehavet. Så vidt vi vet, så har den ikke et etablert norsk navn. Vi har derfor valgt å oversette det engelske navnet «Sand bubbler crab» direkte til sandboblekrabbe på norsk.  Navnet beskriver den fascinerende måten disse krabbene søker etter mat på. Det finnes 23 ulike arter av sandboblekrabber.

Jobber godt under tidspress

Sandboblekrabber lever av bitte små dyr som finnes nedgravd i sanden. Superraskt filtrerer den sanden i sin munn, svelger alt det spiselige og lar den uspiselige sanden bli til en luftig ball av sand. Men den må jobbe raskt, for når tidevannet stiger og skyller innover stranden igjen, må den passe på å være nedgravd i sin trygge sandhule. For vips blir hundrevis av små sandbobler laget av flittige små krabber skylt vekk av bølgene. Og da er det bare å starte på nytt.

Scopimera globosa_sandbobler
Sandboblekrabber jobber fort og flittig. Her ser du arten Scopimera globosa. Foto: Wikipedia. Dcubillas. CC BY-SA 3.0

Her er et klipp av sandboblekrabber som jobber i herdig på en strand i Australia. David Attenborough kommenterer.

 

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Mer marint påfyll:

Les mer

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

B Read More

Akvakultur21/05/2022

Blomkålkorall

I dette innlegget befinner vi oss blant de fascinerende nesledyrene, og vi skal se nærmere en skapning som hører til klassen koralldyr.

K Read More

Akvakultur14/12/2020

Kjært barn/fisk har mange namn

I dagens post ligg det ein matkjendis som er ukjend for dei fleste…

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.