Luke 9: Sandboblekrabbe

09/12/2015

Det er klart vi skal ha mer bobler når vi nå går inn i festhøytiden. Tidligere denne uken kunne du lese om boblesnegler. Og i dag kan du lese om sandboblekrabber. Ta på deg badetøy og bli med til en strand i Det indiske hav.

Sanboblekrabben er en bitteliten krabbe Foto: Wikipedia/Cory. CC BY-SA 3.0

Sandboblekrabber er små, ikke mer enn 1 cm bred over skallet. Her ser du en som er godt i gang med å lage sandbobler i søken etter mat.  Foto: Wikipedia/Cory. CC BY-SA 3.0

Vanlig, men ganske eksotisk for oss

Denne tropiske slekten av krabber er vanlig på strendene i Det indiske hav og deler av Stillehavet. Så vidt vi vet, så har den ikke et etablert norsk navn. Vi har derfor valgt å oversette det engelske navnet «Sand bubbler crab» direkte til sandboblekrabbe på norsk.  Navnet beskriver den fascinerende måten disse krabbene søker etter mat på. Det finnes 23 ulike arter av sandboblekrabber.

Jobber godt under tidspress

Sandboblekrabber lever av bitte små dyr som finnes nedgravd i sanden. Superraskt filtrerer den sanden i sin munn, svelger alt det spiselige og lar den uspiselige sanden bli til en luftig ball av sand. Men den må jobbe raskt, for når tidevannet stiger og skyller innover stranden igjen, må den passe på å være nedgravd i sin trygge sandhule. For vips blir hundrevis av små sandbobler laget av flittige små krabber skylt vekk av bølgene. Og da er det bare å starte på nytt.

Scopimera globosa_sandbobler

Sandboblekrabber jobber fort og flittig. Her ser du arten Scopimera globosa. Foto: Wikipedia. Dcubillas. CC BY-SA 3.0

Her er et klipp av sandboblekrabber som jobber i herdig på en strand i Australia. David Attenborough kommenterer.

 


Denne posten ble skrevet av: Marianne Olsen


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr