,

Månefisken

01/12/2013
2 min read
Månefisken
Koraller
Månefisk
Månefisk i Monterey Bay Akvariet. Foto: Wikipedia.

Bak luke 1 er den store og kulerunde månefisken (mola mola). Dette er en fisk som mangler hale og er nesten flat som en pannekake. Månefisken er verdens tyngste beinfisk, den kan veie over to tonn og bli over 3 meter lang. (Hvalhaien kan veie opp mot 20 tonn, men dette er en bruskfisk). Den finnes i alle hav (bortsett fra ved polene), men trives best i tempererte og tropiske hav. Sammenlignet med andre fisk er den en klumsete svømmer. Tidligere  trodde man at den for det meste opphold seg i havoverflaten og drev med havstrømmene. Nyere forskning viser derimot at den faktisk svømmer helt ned til 600 meters dyp. Den lever av å slurpe i seg maneter, litt fisk og plankton. Den er nysgjerrig og hilser gjerne på dykkere.

Månefisk er særlig utsatt for å bli infisert med parasitter, men da inviterer den pussefisk og til og med fugler i havoverflaten til å plukke de vekk. Dessverre er den særlig sårbar for å ta skade av marint søppel, den kan sette seg fast i garn eller bli kvelt av plastposer som den tror er mat.

Månefisk
Foto: Wikipedia

Vil du se månefisk i levende live? Da anbefaler vi et besøk til akvariet i Hirtshals (Danmark), Nordsjøen Ocenarium. Der bor tre månefisker som heter Andrea, Hamlet og Erik Motor.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.