Mali Hole Skogen, ballets desiderte miljødronning, står på Ballrooms scene i en svart kjole og trekker pusten dypt før hun annonserer neste foredragsholder.
– He’s always got this big smile on his face, which makes everybody smile with him. Give him a warm welcome!
Publikum humrer og applauderer og opp på scenen spretter en fyr som heter Simen. Simen er med i Surfrider Foundation Norway og han skal snakke litt om hva organisasjonen gjør og hvorfor.
Med fingrene sprikende i det klassiske shakategnet («hang loose») gir han beskjed til teknikerne at neste bilde kan vises på lerretet. Med laidback stil og passe bustete hår ser han definitivt ut som en surfer. Men det er når han åpner munnen man virkelig forstår det – han ER surfer, fra ytterst til innerst. Han er forelska naturen og havet. Akkurat som resten av gjengen i Surfrider Foundation Norway er han opprørt og bekymret over hvor mye synlig og nesten usynlig søppel som ligger strødd på Norges strender. Når han tenker på hvor liten brøkdel dette utgjør av alt søppel som flyter rundt i havet blir han trist, eller som han selv sier
– It makes me feel like not smiling all the time.
Marinbiobloggen fra 2011:
Miljøstatus:
Surfrider Foundation er egentlig et globalt nettverk. Organisasjonen har sitt utspring i Malibus surfemiljø (California, USA), og aktiviteten deres er knyttet til miljøvern og å jobbe for bevaring av strender som bruksområder. Her finnes ikke bare surfere, men også dykkere, svømmere og andre hav- og strandentusiaster. En viktig del av aktiviteten i Norge er rydding av strender, men Surfrider Foundation Norway er også opptatt av å spre informasjon. Simen viser bilder fra møter med elever ved barneskoler i Oslo.
– Vi sår noen frø i dem, og håpet er at disse frøene skal vokse seg til noe grønt, stort og vakkert.
Han viser tegninger som barna har laget til Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (se bildeserie).
Å fortelle barn om konsekvenser av forsøpling funker. Barn har en sterk rettferdighetssans, de forstår stort sett mer enn vi tror, og når de opplever at noe er galt vil de ofte kreve handling. I takt med resten av samfunnets utvikling, har barns bevissthet i forhold til miljøproblemer økt betraktelig i løpet av de siste femti åra. Blekkulfgenerasjonen har vist at mljøengasjementet ikke forsvinner med alderen og det er godt å tenke på at utviklingen etterhvert skal drives av flere og flere miljøbevisste hoder.
- Spre ordet via Facebook https://www.facebook.com/SurfriderFoundationNorway og instagram (@surfridernorway) http://instagram.com/surfridernorway
- Når du ser søppel som ligger strødd, – “plukk an opp”. Alt hjelper.
- Bli med og rydd en strand på Strandryddedagen
[Strandryddedagen er 10. mai, for bedrifter og skoler er det 9 mai.]
Hold Norge Rents konferanse om marint søppel fikk god mediedekning. Her og Nå ga en oppsummerende reportasje der blant annet Marcus Eriksen ble intervjuet. Marcus er en av USAs fremste forskere på plastsøppel i havet, og han har mye å komme med:
– Her og Nå, 05.02.2014