Luke 1: Manet-seiler på de syv hav

01/12/2014

I år ønsker vi advent velkommen med et lite dyr med et helt spesielt framkomstmiddel. Bidevindseilere (Velella velella), er nemlig utstyrt med eget seil!

Bidevindsseilere tilhører nesledyrene, gruppen som inkluderer maneter, koraller og sjøanemoner. De finnes i havoverflaten i alle verdens hav, men oftest i varmere vann enn vi er vant til her nord. Kroppen består av en oval plate med tentakler på undersiden. Denne platen kan bli opp til 10 cm, og har en fin, blålig farge. På overflaten sitter et seil som stikker opp av vannet og som brukes, som seil flest, til å bevege seg med vinden.

 

Bidevindsseilere kjennetegnes av den blålige fargen og det karakteristiske seilet. Foto: Wikipedia

Bidevindsseilere kjennetegnes av den blålige fargen og det karakteristiske seilet. Denne har drevet inn på land.
Foto: Wikipedia

 

Siden bidevindsseilere driver med vinden har de ikke kontroll over hvor de reiser, noe som kan føre til at store antall manetene driver inn på land. De er et vanlig syn i Nord-Amerika og Irland, og i 2011 kunne NRK Nordland melde at bidevindsseilere hadde skylt i land i Lofoten! Dette var, i følge havforsker Jan Helge Fosså, trolig første gangen maneten var observert i Norge.

 

Bidevindsseilere er ikke store, men kan være et nesten utenomjordisk syn! Foto: Imgur.com

Bidevindsseilere er ikke store, men kan være et nesten utenomjordisk syn!
Foto: Imgur.com

 

Bidevindsseilere kan minne om det større nesledyret portugisisk krigsskip (Physalia sp.), som også er utstyrt med seil. Men i motsetning til portugisisk krigsskip, som kan være dødelig for mennesker, er ikke bidevindsseilere farlige. Men la deg ikke lure, Velella velella er som maneter flest et ekte rovdyr! Og for mindre dyr som blir fanget i tentaklene er nok giften i neslecellene til bidevindsseileren ubehagelig nok.

Her har vi rappa et youtube-klipp som viser hvor utenomjordiske bidevindsseilere kan virke. God adventstid!


Denne posten ble skrevet av: Kristina Kvile


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr