Kraken er en monsterskikkelse som i følge folketroen sies å skulle ha levd utenfor kysten av Norge og Island. Sjøfarere og fiskere skal ha sett gigantiske blekkspruter senke skip og ta med seg menn ned i havdypet. Bak dagens luke finner du inspirasjonskildene til monsteret. Senke skip kan de nok ikke, men kanskje en liten jolle?
Kjemper og kolosser i havdypet
Bli med hundrevis av meter ned i havdypet til kjempenes verden. Her bor verdens største bløtdyr, omgitt av kaldt hav og stummende mørke. Dette er en utilgjengelig verden for mennesket, og det er først de seneste årene at vi har hatt teknologi og utstyr til å dokumentere levende kjempeblekkspruter, i sitt naturlige miljø. Vi vet foreløpig om to store blekksprutarter, kjempeblekksprut (Architeuthis sp.) og kolossblekksprut (Mesonychoteuthis hamiltoni) – som begge er tiarmede blekkspruter. På engelsk skiller de på om det er en ti- eller åttearmet blekksprut (squid eller octopus). Derfor kalles det «Giant squid» og «Colossal squid» på engelsk. På norsk skiller vi ikke, og kaller alle blekkspruter.
Kjempeblekkspruten finnes i alle verdens hav. Den lengste som er dokumentert var over 13 meter lang (da måler man til tuppen av lengste tentakkel). Kolossblekkspruten veier mest. Det største individet veide 495 kg. Men foreløpig har vi bare funnet to intakte kolossblekkspruter, så hvor store de kan ble vet vi foreløpig lite om. Kolossblekkspruten hører hjemme i havområdene rundt Sydpolen.
Alle blekkspruter er rovdyr. Munnåpningen, som finnes i midten hvor armene møtes, består av to kraftige hornkjever som ligner et omvendt papegøyenebb. Blekkspruter er dyktige (baklengs)svømmere og kan benytte seg av et såkalt «jetprinsipp» når den trenger å stikke av fort. Vannet suges inn i kappenhulen og sprutes ut gjennom en muskeltrakt og blekkspruten skyter dermed fart baklengs.
Øyne så store som tallerkener?
Både kjempe- og kolossblekkspruter har enorme øyne. Kolossblekkspruten har dyrerikets største øyne, opp mot 27 cm i diameter. Forskere diskuterer hvorfor kjempene nede i mørket har så store øyne. Det har vist seg at blekksprutene er ekstremt langsynte og kan se selv et lite lysglimt på over 120 meters avstand. Noen forskere tror dette er en tilpasning for å raskere kunne oppdage predatorer som spermhval når de kommer dykkende nedover i vannsøylen. Eller er det en tilpasning for å oppdage et lite lys fra et potensielt måltid kanskje?
Livretten til spermhvalen
Kjempe- og kolossblekksprut har bare en annen kjempe å bekymre seg for; nemlig spermhvalen. Kampen mellom kjempeblekksprut og spermhval er virkelig en kamp mellom kjemper. Se to animasjoner om hvordan denne kampen utarter seg på flere hundre meters dyp her og her. Spermhvalen kjemper mot klokken, den må opp til overflaten og få luft innen en time, ellers vil den drukne.
Lite dokumentert
Kjempeblekkspruter er ikke så uvanlig i havområdene rundt Norge. Ved Trondheimsfjorden har man funnet intet mindre enn fire døde kjempeblekkspruter skylt i land. Men det er nesten 40 år siden sist det skjedde.
Første gang noen dokumenterte en levende kjempeblekksprut med undervannsbilder var så sent som i 2002. Når det finnes så lite dokumentasjon, kan du jo forestille deg hvor glade dette TV-teamet fra Discovery Channel ble da de fikk festet en sprell levende kjempeblekksprut til film.