Brugda er ikke en ulv i fåreklær, men snarere et får i ulveklær! Denne enorme haien med et fryktinngytende utseende spiser nemlig bare plankton. Og med sin rolige framferd har brugda blitt jaktet nesten til utryddelse. Det er på tide å slå et slag for den vennlige kjempen!
Brugda (Cetorhinus maximus) er en skikkelig kjempe. Etter hvalhaien, verdens største fisk, står brugden på andreplass med sine opp til 12 meter og 4-6 tonn. Brugda er som hvalhaien en bruskfisk, altså en kjempestor hai. Den finnes i alle havområder, også langs Norskekysten. Så er du på fisketur kan du faktisk risikere å få denne i garnet!
Selv om brugda er så stor, med en munnåpning på opp til en meter, er den ikke det minste farlig. Den spiser nemlig bare dyreplankton, små krepsdyr som flyter i vannet. Gjellene til brugda er ekstra store, og fungerer som bardene hos hvaler til å filtrere plankton. Der den svømmer med åpen munn for å fange opp mest mulig plankton kan den nok være et et både skummelt og fascinerende syn.
Brugda har en stor, oljerik lever, som utgjør opp mot 25 prosent av kroppsvekten. Denne oljen har vært en ettertraktet vare, med bruksområder som belysning, maling, kosmetikk og medisin. Brugde-oljen har noen spesielle kjemiske egenskaper som gjør at den tåler ekstreme temperaturer, så den har til og med blitt brukt som smøreolje av flyindustrien. Brugda har dermed vært både høyt og lavt!
Ifølge fiskeri.no kan brugde-fisket i Norge føres helt tilbake til vikingtiden. Men det var på 1960- og 70-tallet at fiskeriet etter olje tok av, og etterhvert ble brugden også jaktet for eksport av hai-finner til Asia. Det at brugden beveger seg sakte og ofte befinner seg i havoverflaten gjorde den til et lett bytte. I tillegg har brugden, som haier flest, nokså lav reproduksjon (den får få avkom i løpet av livet). Bestandene ble derfor kraftig redusert av fiskeriet. Brugden er i dag sett på som en truet art, og det er ikke lov å drive fiske på den.
I forskningsprosjektet Sharks on the Move undersøker forskere fra Havforskningsinstituttet, NIVA, og flere nasjonale og internasjonale forskningspartnere, utbredelsen til ulike arter langs norskekysten, inkludert brugde. I videoen under kan du se hvor glade marinbiologer blir når de klarer å merke en brugde med en satelitt-tagg som kan gi mer informasjon om denne fascinerende skapningens liv.