,

Små spøkelser fra dypet

07/12/2014
2 min read
Små spøkelser fra dypet

Dagens sjarmerende skapninger er fra familien perlemorfisker/marine øksefisker (Sternoptychinae). Forfra ser de ut som spøkelser som desperat ber om at du skal redde sjelen deres, spør du meg (men det er det jo ikke sikkert du gjør).

hatchetfish

La det bli lys!

Perlemorfiskene er mesopelagiske (fancy ord som betyr at de lever mellom ca 200 og 1000 m dyp) og man finner dem i tropiske og subtropiske deler av Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske hav. De er små, artene ligger mellom 2.8 til 12 cm i størrelse, og kroppene er ekstremt flattrykte. På buken har fiskene fotoforer, organer som gjør at de kan produsere lys (en prosess kalt bioluminescens). Mange dypvannsorganismer er bioluminescente, men disse fiskene kan tilpasse lysstyrken de produserer (!) slik at den utligner det svake lyset fra overflaten, det vil si at de er nesten usynlige for predatorer nedenfra. Dette i kombinasjon med den mørke ryggen og de sølvfargede sidene gjør at de er veldig godt kamuflerte i de mørke vannmassene.

hatchet

Levesett

Øynene deres er store, tubulære, ekstremt lyssensitive og peker oppover. Dette gjør det enklere å se mat som faller fra oven (bokstavelig talt). De migrerer i flokk opp i vannmassene for å jakte om natten og returnerer til det sorte dypet når dagen kommer. Dietten består stort sett av små krepsdyr eller fisk mindre enn dem selv.

Her ser den altså etter bytte ovenfor seg. Foto: Monterey Bay Aquarium

Perlemorfiskene gyter i åpent hav og utviser etter det ingen foreldreomsorg overhodet.
Lyssignalene som fiskene lager på buken er litt forskjellig fra art til art og det spekuleres i om det tilhører parringsritualene, men dette er ennå uvisst. Man vet ikke ellers så mye om levesettet til perlemorfiskene, men man tror at de ikke lever mer enn et år.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.