Om du går langs stranda en maidag kan du av og til se noen klaser av tang som går fra bunnen og opp i overflaten. Kikker du ned i vannet en stund kan det hende du får øye på en liten, tynn fisk som svømmer rundt og henter alger som den plasserer på en tangkvase. Du har da sett en tangstiklingshann som bygger reir til eggene sine. Hos denne arten er det nemlig hannen som passer på eggene.
Dedikert forelder
Tangstiklingene har en avansert form for gyting. Hannen bygger reir og lokker til seg hunner med en spesiell gytedans. Etter gyting dør hunnen mens hannen blir ved reiret og passer på egg og senere yngel, helt til han dør av utmattelse. Dette er omtrent samtidig med at ungene har brukt opp plommesekken og skal ut i den store verden.
Miljø
Tangstiklingene lever mellom tang og ålegress ned til ca 10 meters dyp. Utbredelse er fra Biscaya til Nord-Norge, sørkysten av Island og Østersjøen. Lengden på voksne individer er 8 – 15 cm.
Værhaner
I tidligere tider har man benyttet tangstikling til å spå været. En tørket fisk ble hengt opp i en snor. Dersom det var høy luftfuktighet trakk fisken til seg vann og ble tyngre. Da dreide den retning. Ut fra retningen fisken hang mente man så at man kunne spå været.
Nysgjerrigper’er
Når jeg (Rune Edvin Haldorsen, red. anm.) dykker med tangstiklingene vil de ofte gjemme seg. Blir jeg i ro ved reiret dens vil den ofte komme fram og gjenoppta sine daglige gjøremål i løpet av ti til femten minutter. Er jeg ekstra heldig blir den nysgjerrig på hva jeg holder på med og kommer så bort for å hilse på.
Denne artikkelen ble skrevet av gjesteforfatter Rune Edvin Haldorsen, som også har tatt bildene vi bruker i samarbeidsprosjektet «Livet i Oslofjorden». Rune har en master i akvakulturteknikk fra NMBU med spesialisering i stress hos fisk. I dag har han byttet beite og jobber som analytiker innen forsikring. Han er i tillegg en del av Norges Dykkeforbund sitt landslag i undervannsfoto og skal representere Norge i VM i Mexico november 2017. Bilder kan sees på https://runehaldor.foto.no