En tangstikling fikser på reiret sitt. Foto: Rune Edvin Haldorsen

Om du går langs stranda en maidag kan du av og til se noen klaser av tang som går fra bunnen og opp i overflaten. Kikker du ned i vannet en stund kan det hende du får øye på en liten, tynn fisk som svømmer rundt og henter alger som den plasserer på en tangkvase. Du har da sett en tangstiklingshann som bygger reir til eggene sine. Hos denne arten er det nemlig hannen som passer på eggene.

Dedikert forelder

Tangstiklingene har en avansert form for gyting. Hannen bygger reir og lokker til seg hunner med en spesiell gytedans. Etter gyting dør hunnen mens hannen blir ved reiret og passer på egg og senere yngel, helt til han dør av utmattelse. Dette er omtrent samtidig med at ungene har brukt opp plommesekken og skal ut i den store verden.

En tangstikling poserer foran hjemmet sitt. Foto: Rune Edvin Haldorsen

 

Miljø

Tangstiklingene lever mellom tang og ålegress ned til ca 10 meters dyp. Utbredelse er fra Biscaya til Nord-Norge, sørkysten av Island og Østersjøen.  Lengden på voksne individer er 8 – 15 cm.

Værhaner

I tidligere tider har man benyttet tangstikling til å spå været. En tørket fisk ble hengt opp i en snor. Dersom det var høy luftfuktighet trakk fisken til seg vann og ble tyngre. Da dreide den retning. Ut fra retningen fisken hang mente man så at man kunne spå været.

«Hei, hvem er du? » Foto: Rune Edvin Haldorsen

 

 

 

 

Nysgjerrigper’er

Når jeg (Rune Edvin Haldorsen, red. anm.) dykker med tangstiklingene vil de ofte gjemme seg. Blir jeg i ro ved reiret dens vil den ofte komme fram og gjenoppta sine daglige gjøremål i løpet av ti til femten minutter. Er jeg ekstra heldig blir den nysgjerrig på hva jeg holder på med og kommer så bort for å hilse på.

 

 

 


Denne artikkelen ble skrevet av gjesteforfatter Rune Edvin Haldorsen, som også har tatt bildene vi bruker i samarbeidsprosjektet «Livet i Oslofjorden».  Rune har en master i akvakulturteknikk fra NMBU med spesialisering i stress hos fisk. I dag har han byttet beite og jobber som analytiker innen forsikring. Han er i tillegg en del av Norges Dykkeforbund sitt landslag i undervannsfoto og skal representere Norge i VM i Mexico november 2017. Bilder kan sees på https://runehaldor.foto.no

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.