, , ,

En vanlig norsk blekksprut

31/03/2017
2 min read
En vanlig norsk blekksprut
En tiarmet blekksprut fotografert utenfor Drøbak av Rune Edvin Haldorsen. Dette er en vanlig europeisk blekksprut (Alloteuthis subulata), men likevel ikke såå vanlig for mange. Vanlig europeisk blekksprut blir ikke større enn 20 cm, og den du ser her er ca. 15 cm lang. Bildet er tatt oktober 2008.

Det er ikke så ofte at vi landdyr får se en blekksprut i sitt eget miljø. Derfor er det veldig kult at undervannsfotograf Rune Edvin Haldorsen deler sine bilder med oss.

Vi vet forbausende lite om utbredelse og forekomster av norske blekksprut. Dette har nok en sammenheng med at blekksprut ikke har blitt viet særlig plass i norske mattradisjoner. Men er det ikke ganske fint å tenke på at det finnes slike spennende dyr i den urbane Oslofjorden?

Blekksprut har mange utrolige egenskaper, for eksempel så har de evne til skifte farger lynraskt, både for å gjemme seg, men også for å kommunisere med hverandre. De er også meget intelligente, og kan løse avanserte oppgaver. Særlig er åttearmede blekksprut kjent for å være «utbryterkonger» i akvarier. (The great escape: Inky the octopus legs it to freedom from aquarium).

Tiarmet blekksprut har to litt lengre tentakler i tillegg til de åtte armene. De to ekstra tentaklene fungerer som fangarmer og brukes til å spise med. De vokser ikke ut igjen, hvis de skulle bli revet av, slik som de andre armene kan. Blekksprut er rovdyr eller åtseletere (det vil si lever av restene av døde dyr). Hos enkelte arter, er den venstre tentakelen en del av reproduksjonsorganet til seksuelt modne hanner. Ved hjelp av tentakelen kan blekkspruten overlevere sperm til hunnen, og befrukte eggene hennes.

 

Blekkspruter er dyktige baklengssvømmere. Vannet suges inn i en spalteåpning i kappen, og støtes så ut gjennom en muskuløs trakt (siphon). Dette skaper en kraftig jetstrøm av vann som fører til at blekkspruten beveger bakover. Siphonen rettes i ulike retninger for å styre presist i hvilken retning blekkspruten vil svømme. Foto: Rune Edvin Haldorsen.

Vil du lære mer om blekksprut? Da finner du mer her.

God helg!

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.