,

Luke 3: Hvithvalen (Delphinapterus leucas)

03/12/2013
2 min read
Luke 3: Hvithvalen (Delphinapterus leucas)
Beluga show
Her viser en hvithval seg frem for publikum i Vancouver. (Foto: Guri)

Vi henger over rekkverket i akvariet i Vancouver (Canada). Vi strekker oss så lange vi er for å få mest mulig utsikt mot overflaten der nede. Vi venter i spenning. Plutselig bryter den glatte, hvite, store kroppen overflaten med en voldsom fart. Hvalen skyter i været før den lander i vannet med et plask og vannet spruter over oss. Vi ler. Hvithvalen ser ut som den smiler mot oss med sin tanngard før den blåser luft og vann ut av pustehullet sitt, tar en liten seiersrunde i bassenget og vinker farvel.

Svømmende hvithval (Foto: Bill Liao)
Svømmende hvithval (Foto: Bill Liao)

Hvithvalen (Delphinapterus leucas) er en middels stor tannhval. Den lever på den nordlige halvkule og trives best i arktiske og sub-arktiske strøk der vannet er relativt kaldt. Hannene kan bli opptil 4,5 m lange, mens hunnene er noe mindre. En hvithval kan bli hele 40 år gammel! Hvithvaler er sosiale dyr som lever i grupper, og de fleste bestandene vokaliserer mye – noe som er årsaken til kallenavnet “havets kanarifugl”. For en stund siden ble det publisert lydklipp av en hvithval i fangenskap som etterlignet menneskestemmer:
Hvithval som imiterer menneske

Den hvite fargen får hvithvalen først når den er godt voksen. Unge dyr er grå. Hunnen blir kjønnsmoden i femårsalderen, og blir hvit i sjuårsaldersen. Hannen er noe treigere, og blir kjønnsmoden først ved åtteårsalderen, mens fargen gradvis blir hvitere frem til den er ca 12 år. Det ytre hudlaget, også kalt korken, skiftes ut en gang i året. Dette skjer på sommeren, og før byttet kan fargen være mer gulnet.

Hvithvalen mangler ryggfinne, men har en slags hard forhøyning som går langs nedre del av ryggen. Denne kan dyret bruke til å bryte seg gjennom tynne islag med. Den svømmer relativt sakte, men kan dykke dypere enn 1000 meter!

Hvithval er et av de viktigste fangstdyrene for urbefolkningene i Alaska, kanadisk Arktis og Grønland, men på Svalbard er bestanden fredet.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Du kan lese mer om dette fantastiske dyret her:
Norsk Polarinstitutt

Kategorier:
,

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.