Manet-seiler på de syv hav

01/12/2014
3 min read
Manet-seiler på de syv hav

Nå skal du få møte et lite dyr med et helt spesielt framkomstmiddel. Bidevindseilere (Velella velella), er nemlig utstyrt med eget seil!

Bidevindsseilere kjennetegnes av den blålige fargen og det karakteristiske seilet. Foto: Wikipedia
Bidevindsseilere kjennetegnes av den blålige fargen og det karakteristiske seilet. Denne har drevet inn på land.
Foto: Wikimedia Commons

Bidevindsseilere tilhører nesledyrene, gruppen som inkluderer maneter, koraller og sjøanemoner. De finnes i havoverflaten i alle verdens hav, men oftest i varmere vann enn vi er vant til her nord. Kroppen består av en oval plate med tentakler på undersiden. Denne platen kan bli opp til 10 cm, og har en fin, blålig farge. På overflaten sitter et seil som stikker opp av vannet og som brukes, som seil flest, til å bevege seg med vinden.

Siden bidevindsseilere driver med vinden har de ikke kontroll over hvor de reiser, noe som kan føre til at store antall manetene driver inn på land. De er et vanlig syn i Nord-Amerika og Irland, og i 2011 kunne NRK Nordland melde at bidevindsseilere hadde skylt i land i Lofoten. Dette var trolig første gangen maneten var observert i Norge. Og i 2023 skjedde det igjen, da dukka den lille seileren opp både på Sørlandet og Vestlandet, til havforsker Tone Falkenhaugs store begeistring. Om du også skulle være så heldig å få øye på en bidevindseiler oppfordres du til å registrere funnet på dugnadforhavet.no.

Bidevindseiler med tydelige tentakler på undersiden. Foto: Dduese, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Bidevindsseilere kan minne om det større nesledyret portugisisk krigsskip (Physalia sp.), som også er utstyrt med seil. Men i motsetning til portugisisk krigsskip, som kan være dødelig for mennesker, er ikke bidevindsseilere farlige, med mindre du er et ganske lite dyr.

Når man er ute og seiler på det store hav kan det være lurt å ha med godt med proviant. Dette har bidevindseilere har løst ved at de kan huse alger (zooxantheller) som driver fotosyntese og dermed forsyner maneten med næring. I videoen under kan du lære enda mer om det hemmelige livet til Velella velella.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.