Nå skal du få møte et lite dyr med et helt spesielt framkomstmiddel. Bidevindseilere (Velella velella), er nemlig utstyrt med eget seil!
Bidevindsseilere tilhører nesledyrene, gruppen som inkluderer maneter, koraller og sjøanemoner. De finnes i havoverflaten i alle verdens hav, men oftest i varmere vann enn vi er vant til her nord. Kroppen består av en oval plate med tentakler på undersiden. Denne platen kan bli opp til 10 cm, og har en fin, blålig farge. På overflaten sitter et seil som stikker opp av vannet og som brukes, som seil flest, til å bevege seg med vinden.
Siden bidevindsseilere driver med vinden har de ikke kontroll over hvor de reiser, noe som kan føre til at store antall manetene driver inn på land. De er et vanlig syn i Nord-Amerika og Irland, og i 2011 kunne NRK Nordland melde at bidevindsseilere hadde skylt i land i Lofoten. Dette var trolig første gangen maneten var observert i Norge. Og i 2023 skjedde det igjen, da dukka den lille seileren opp både på Sørlandet og Vestlandet, til havforsker Tone Falkenhaugs store begeistring. Om du også skulle være så heldig å få øye på en bidevindseiler oppfordres du til å registrere funnet på dugnadforhavet.no.
Bidevindsseilere kan minne om det større nesledyret portugisisk krigsskip (Physalia sp.), som også er utstyrt med seil. Men i motsetning til portugisisk krigsskip, som kan være dødelig for mennesker, er ikke bidevindsseilere farlige, med mindre du er et ganske lite dyr.
Når man er ute og seiler på det store hav kan det være lurt å ha med godt med proviant. Dette har bidevindseilere har løst ved at de kan huse alger (zooxantheller) som driver fotosyntese og dermed forsyner maneten med næring. I videoen under kan du lære enda mer om det hemmelige livet til Velella velella.