, , , ,

Luke 11: Blobfish

11/12/2014
3 min read

Bak dagens luke finner vi verdens styggeste dyr. Etter at «blobfish» vant kåringen til Ugly Animal Preservation Society har bilder av denne lite tiltalende fisken gått sin seiersgang på nettet. Men har «blubbefisken» vært utsatt for en svertekampanje? Er den egentlig stygg?

 

Dette bildet av en dvask blubbefisk har blitt en farsott på nett og gitt den prisen som "verdens styggeste dyr".   Foto: Kerryn Parkinson, fra uglyanimalsoc.com
Dette bildet av en dvask blubbefisk har blitt en nett-farsott og gitt den prisen «Verdens styggeste dyr».
Foto: Kerryn Parkinson, fra uglyanimalsoc.com

 

Psychrolutes marcidus, vi velger å kalle den blubbefisk på norsk, er en dyphavsfisk som finnes på dyp mellom 600 og 1200 meter sør for Australia. Den hører til paddeulkefamilien, «fatheads» på engelsk, som du også kan finne i norske farvann. Det er fisk med padde-aktig hode som er stort i forhold til resten av kroppen. Det latinske navnet på familien, Psychrolutidae, kommer av «å ta et kaldt bad». Kanskje gjenspeiler det at fiskene finnes på kaldt dyphavsvann. Eller, at den første som fikk en blubbefisk i garnet følte for å ta et kaldt bad?

 

Slik ser kanskje blubbefisken ut i sitt rette element. Ill: Wikipedia
Slik ser kanskje blubbefisken ut i sitt rette element. Kilde: Wikipedia

 

Dyphavet er et røft miljø med veldig høyt trykk og lite mat. Mange dyphavsfisk mangler svømmeblære, et organ som brukes til å regulere oppdrift, men som ville eksplodert under så høyt trykk. I stedet har blubbefisken en geléaktig kroppsmasse, med litt lavere tetthet enn sjøvann. Dette gjør at den kan flyte fredfullt over havbunnen uten å bruke mye energi. Den har ikke særlig til muskler, eller skjellet for den saks skyld, som også er lurt for å spare energi i det sparsommelige dyphavet.

Blubbefisken er altså godt tilpasset miljøet sitt. Men på land er det lite som holder den geléaktige kroppen på plass. Det er spesielt et bilde av en sammensunken blubbefisk med tilsynelatende potetnese, og en gul parasitt hengende ut av munnen, som har gitt arten sitt dårlige rykte (se øverst). Men en blubbefisk i sitt rette element, det er noe annet! Uheldigvis er det ikke så lett å observere en fisk i sitt rette element på 1000 meters dyp, så vi vet veldig lite om blubbefisken. Men bilder av andre arter i samme slekt som blubbefisken viser at de faktisk er ganske søte.

 

Her er en fisk i samme slekt som blubbefisken fotografert ved et undersjøisk fjell på 1317 meters dyp. Foto: Wikipedia
Her er en fisk i samme slekt som blubbefisken fotografert ved et undersjøisk fjell på 1317 meters dyp. Foto: Wikimedia Commons

 

Blubbefisken er ikke spiselig. Likevel er den regnet som truet, fordi den ofte havner som bifangst i bunntråler. Vi fisker stadig mer i dyphavet, siden det er mindre fisk igjen i de tradisjonelle fiskeområdene langs kysten. Bunntråling er regnet som en problematisk fangstmetode, siden man får med seg mye mer enn den arten man er ute etter. Blubbefisken kan altså bli utryddet bare fordi den er på feil sted til feil tid. Men hvem skal tale blubbefiskens sak?

 

Blubbefisken har blitt maskot for stygge, men utrydningstrua, dyrearter. Frister det med en blubbe-bamse? Kilde: thinkgeek.com
Blubbefisken har blitt maskot for stygge, men utrydningstrua, dyrearter. Kanskje frister det med en blubbe-bamse? thinkgeek.com

 

Det er dessverre slik at det er mye vanskeligere å få støtte til å bevare en «stygg art» enn en «søt art». Det er en grunn til at det er en panda i logoen til WWF, og ikke en hammerhai, selv om begge er regnet som utrydningstrua. Det er nettopp dette Ugly Animal Preservation Society vil rette søkelys mot: det er viktig å ta vare på trua arter, også de som vi ikke synes er så søte eller sjarmerende. De har nemlig like mye egen-verdi og kan spille viktige roller i økosystemet. Dette støtter vi i Marinbiologenene opp om, så Heia blubbefisken!

 

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.