I dag deler vi en viktig historie om gåsenebbhvalen som måtte avlives på grunn av våre plastposer.

En trist hendelse

I januar i år strandet en 6 meter lang hval på Sotra. Den lå utmattet og rolig inne i fjorden og oppførte seg ikke som en frisk og normal hval. Viltnemda og brannvesenet gjorde noen forsøk på hjelpe den tilbake ut på havet, men da den stadig returnerte innerst i fjorden, ble det bestemt at den skulle avlives. Hvalen måtte være svært syk!

Avisutklipp om den syke hvalen i VG fra januar i år. Gjør oppmerksom på at hvalen ikke var en vågehval. Noe som sier noe om hvor sjelden dette synet er i Norge.

Tilstoppet av plastposer

Det skulle vise seg hvalen var en gåsenebbhval (Ziphius cavirostris) og at den ikke var syk, men utsultet fordi mage og tarm var tilstoppet av over 30 plastposer og plastflak.

Viltnemda og forskere fra Universitetet i Bergen undersøker gåsenebbhvalen. De vet enda ikke hva de skal finne inne i magen til hvalen. Foto: Dr. Terje Lislevand, Universitetet i Bergen. Gjengitt med tillatelse.
I magesekken til hvalen fant forskrekkede forskere til sammen 30 plastposer og plastflak. Plasten kan du se stilt ut som en del av utstillingen «Plasthvalen» hos Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Dr. Terje Lislevand, Universitetet i Bergen. Gjengitt med tillatelse.

En uvanlig verdensmester

Illustrasjon av gåsenebbhval. Illustrasjon: NOAA United States. National Marine Fisheries Service. Fri gjenbruk. 

Gåsenebbhval er litt mystisk hval. De er sjeldent observert i naturen og er ikke nysgjerrig på mennesker slik som vi kjenner andre hval kan være. De skyr unna båter og velger å gjemme seg når menneskene dukker opp. Forskere vet ikke så mye om den. Forskning på gåsenebbhval er for det meste gjort på individer som er funnet strandet. Og de er heller ikke vanlig å se langs kysten av Norge.

Men vi vet at gåsenebbhval er verdensmestere i “fridykking” og kan dykke ned til flere tusen meters dyp. De omgås gjerne i små flokker (7 – 15 individer) ute på åpent hav med store dyp. Der dykker de etter mat i form av blekksprut, og dyphavsfisk. De suger inn maten som en “støvsuger”. Noen forskere tror at gåsenebbhval er ekstra utsatt for å få i seg plastposer fordi posene tiltrekker seg fisk og annet marint liv på samme måte som flytende tang gjør ute på åpent hav. De tror at gåsenebbhvalen får i seg plastposen i det den suger til seg fisken som har søkt tilflukt under den, og har ikke mulighet til å sortere ut plasten. (Kilde Colin McLeod pers comm 2002/Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals).

En hval med et viktig budskap

Tenk om gåsenebbhvalen ikke hadde kommet seg inn i fjorden igjen, etter at brannvesenet hadde hjulpet den lenger ut på havet. Da ville den kanskje druknet, uten at noen visste hvorfor. Den oppsøkte mennesker. En hval som vanligvis unngår oss. Det er akkurat som om den ville fortelle oss at mengden plastsøppel i havet er blitt et alvorlig problem. Den kom med et viktig budskap!

Og det budskapet har Universitetet i Bergen tatt på alvor! Gåsenebbhvalen og plasten den fikk i seg, har fått en egen utstilling hos Universitetsmuseet i Bergen. Les mer om utstillingen her.

Det er viktig at gåsenebbhvalen ikke døde forgjeves. Husk bærenettet ditt når du handler!

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.