Luke 11: Plasthvalen

11/12/2017

Akkurat som HC Andersen gjorde oss triste med julehistorien om «piken med svovelstikkene«, så må dessverre vi også gjøre deg trist i dag. Beklager det, men dette er en viktig historie! Og i motsetning til den danske fortellingen, er dette en sann historie. I dag kan du lese om gåsenebbhvalen som måtte avlives på grunn av våre plastposer.

Gåsenebbhvalen er sjeldent observert i naturen. Fotografen av dette bildet skriver at dette er et av få bilder av arten i sitt naturlige miljø. Foto: Joseph Tepper.

En trist hendelse

I januar i år strandet en 6 meter lang hval på Sotra. Den lå utmattet og rolig inne i fjorden og oppførte seg ikke som en frisk og normal hval. Viltnemda og brannvesenet gjorde noen forsøk på hjelpe den tilbake ut på havet, men da den stadig returnerte innerst i fjorden, ble det bestemt at den skulle avlives. Hvalen måtte være svært syk!

Avisutklipp om den syke hvalen i VG fra januar i år. Gjør oppmerksom på at hvalen ikke var en vågehval. Noe som sier noe om hvor sjelden dette synet er i Norge.

Tilstoppet av plastposer

Det skulle vise seg hvalen var en gåsenebbhval (Ziphius cavirostris) og at den ikke var syk, men utsultet fordi mage og tarm var tilstoppet av over 30 plastposer og plastflak.

Viltnemda og forskere fra Universitetet i Bergen undersøker gåsenebbhvalen. De vet enda ikke hva de skal finne inne i magen til hvalen. Foto: Dr. Terje Lislevand, Universitetet i Bergen. Gjengitt med tillatelse.

 

I magesekken til hvalen fant forskrekkede forskere til sammen 30 plastposer og plastflak. Plasten kan du se stilt ut som en del av utstillingen «Plasthvalen» hos Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Dr. Terje Lislevand, Universitetet i Bergen. Gjengitt med tillatelse.

En uvanlig verdensmester

Gåsenebbhval er litt mystisk hval. De er sjeldent observert i naturen og er ikke nysgjerrig på mennesker slik som vi kjenner andre hval kan være. De skyr unna båter og velger å gjemme seg når menneskene dukker opp. Forskere vet ikke så mye om den. Forskning på gåsenebbhval er for det meste gjort på individer som er funnet strandet. Og de er heller ikke vanlig å se langs kysten av Norge.

Men vi vet at gåsenebbhval er verdensmestere i “fridykking” og kan dykke ned til flere tusen meters dyp. De omgås gjerne i små flokker (7 – 15 individer) ute på åpent hav med store dyp. Der dykker de etter mat i form av blekksprut, og dyphavsfisk. De suger inn maten som en “støvsuger”. Noen forskere tror at gåsenebbhval er ekstra utsatt for å få i seg plastposer fordi posene tiltrekker seg fisk og annet marint liv på samme måte som flytende tang gjør ute på åpent hav. De tror at gåsenebbhvalen får i seg plastposen i det den suger til seg fisken som har søkt tilflukt under den, og har ikke mulighet til å sortere ut plasten. (Kilde Colin McLeod pers comm 2002/Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals).

En hval med et viktig budskap

Tenk om gåsenebbhvalen ikke hadde kommet seg inn i fjorden igjen, etter at brannvesenet hadde hjulpet den lenger ut på havet. Da ville den kanskje druknet, uten at noen visste hvorfor. Den oppsøkte mennesker. En hval som vanligvis unngår oss. Det er akkurat som om den ville fortelle oss at mengden plastsøppel i havet er blitt et alvorlig problem. Den kom med et viktig budskap!

Og det budskapet har Universitetet i Bergen tatt på alvor! Gåsenebbhvalen og plasten den fikk i seg, har fått en egen utstilling hos Universitetsmuseet i Bergen. Les mer om utstillingen her.

Det er viktig at gåsenebbhvalen ikke døde forgjeves. Husk bærenettet ditt når du handler!

 


Denne posten ble skrevet av: Marianne Olsen


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr