Luke 12: Ta den ring …

12/12/2023
2 min read
Luke 12: Ta den ring …

I dagens luke møter vi en fascinerende liten skapning med vakre mønstre og farger. Men om du skulle være så heldig å se den, skal du la den være i fred og absolutt ikke ta på den. Dette er nemlig en blåringet blekksprut, et av de giftigste dyrene som finnes i havet!

Foto: Jens Petersen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Blåringet blekksprut er små blekkspruter med åtte fangarmer. Så langt vi vet, finnes det fire arter i denne slekten. De gjemmer seg i trange hulrom, i tidevannsbasseng og blant vakre koraller i hovedsak rundt Australia, Japan og India.  

Blekkspruter flest kan kamuflere seg og unngå farer ved å gå i ett med omgivelsene. Men, føler en blåringet blekksprut seg truet, vil den brått skifte farge. Kraftige ringer i sort og blått vil nærmest lyse opp fra den gulaktige huden. Dette er et faresignal som sier «Hei! Jeg er veldig giftig!» Og det er den. Om du terger den kraftig, vil den virkelig kunne bite fra seg. Blåringet blekksprut er blant de giftigste marine dyrene på Jorden. Den søte, lille blekkspruten, som får plass i hånden din, kan faktisk ha nok gift til å drepe 26 voksne i løpet av bare noen minutter. Så denne vil man absolutt ikke hisse på seg.

Heldigvis er blåringede blekkspruter stort sett sky og rolige, så får de sjansen, velger de helst å gjemme seg til vannet føles trygt.       

Foto: Bernard Dupont, CC BY-SA 2.0, via Flickr
Foto: Elias Levy, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Her er en link til en youtube-video med mer info og noen flotte klipp av blåringet blekksprut (på engelsk):

Dette innlegget er skrevet av Mari Meland. Hun jobber med en master i marinbiologi, og etter jul skal hun til Irland for å fullføre en masteroppgave om miljø-DNA (eDNA) som verktøy i bevaringsøkologi og forvaltning, spesielt med tanke på marine pattedyr. Hennes favoritt blant marine skapninger er, ikke overraskende, blekksprut! ❤️

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.