Luke 11: Havets rumpe

11/12/2023
3 min read
Havets rumpe (Chaetopterus pugaporcinus) sett bakfra (obviously!). Foto: Karen Osborn, MBARI. Gjengitt med tillatelse

Flytende i de store vannmassene på ca. 1000 meters dyp utenfor Monterey Bay fant forskere fra MBARI masse fine, runde og rosa rumpelignende saker. De førte først til mye hodebry, for forskerne skjønte ikke hva de kunne være. Men etter litt DNA-analyser og andre forskeraktiviteter, så viste det seg at den perfekte rumpa er en flerbørstemark! Rumpa ble beskrevet vitenskapelig i 2006 og gitt det latinske navnet Chaetopterus pugaporcinus. Den første delen av navnet tilsier at marken tilhører slekten Chaetopterus, mens den andre delen betyr noe sånt som «ligner på rumpa til en gris». Som vi jo må si oss enige i. Så et passende norsk navn kan kanskje være Griserumpeormen? Vi sier det sånn.

Men altså, her har vi gått rundt og tenkt at flerbørstemarker bare er segmenterte, avlange saker som slanger seg av gårde, eller bygger seg fine ormehus, på havbunnen, men dengang ei. For de kan visst fint være runde og rumpeformede og leve midt i vannmassene. (Vi må slutte å være så forutinntatte!) Men litt rett hadde vi visst likevel, for våre nye venner er faktisk segmenterte, det er bare det at noen av segmentene er enormt oppblåste, og at resten av segmentene er trykt inntil kroppen, noe som gir dem et ballongaktig ytre.

Griserumpeormen (Chaetopterus pugaporcinus), sett forfra, med tydelige munndeler. Foto: Casey Dunn (CC BY-NC-SA 2.0)

Forskerne som fant disse individene er ikke helt sikre på om de er voksne eller larver. Individene som ble undersøkt hadde nemlig trekk av begge deler. De var ti ganger større enn andre larver i slekten og dobbelt så store som andre flerbørstemarklarver (ca. 2 cm total lengde) og hadde flere adulte trekk, men kunne ikke kjønnsbestemmes og levde tusenvis av meter fra bunn. Selv om Chaetopterus-larver lever planktonisk, er det helt uhørt at voksne gjør det, de skal kravle på bunnen som seg hør og bør en mark. Én teori var derfor at de observerte individene var larver som ikke har klart å finne seg et passende bentisk habititat og derfor fortsatte å vokse mens de fløt rundt, men testing i laboratorium har sådd tvil om dette. Den rådende hovedteorien er nå at de rett og slett er en art som har gjort et evolusjonært hopp og som nyter voksenlivet i vannmassene, der de lever på filtrerte rester som daler ned fra overflaten og bare svever avgårde. Looking bad ass.

Flerbørstemarker er altså en sånn vidunderlig sammensatt og mangfoldig klasse! Vi har beskrevet massevis av raringer derfra tidligere, så om du er nysgjerrig kan sjekke dem ut her.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.