Dagens luke skjuler en bevæpnet fisk. Den er svært sterk og en av de raskeste i havet. Det er nok mange sportsfiskere som drømmer om å fange denne. Nemlig sverdfisken. Men pass opp! Sverdet sitt er den ikke redd for å bruke.
Sverdfisken er eneste art av familien Xiphiidae, som betyr «sverd» på gresk. Den kan kanskje minne om seilfisk (også kalt marlin), men de tilhører ulike familier og har ganske forskjellig fysiologi. Seilfisken er lett å kjenne igjen på sitt «seil» på ryggen, mens sverdfisken har en tydelig ryggfinne. Den er en av havets raskeste svømmere. Det sies at sverdfisken kan svømme 97 km/t, men dette er visst ikke dokumentert. Men rask må den være for maten den spiser, er kjent for fart de også. Sverdfisk lever av makrell, tunfisk, barrakuda (!), sild og blekksprut. Sverdfisken er aktiv om natten og jakter alene nærme havoverflaten. Sverdet bruker den til å kutte og såre byttet sitt med, slik at maten blir lettere å fange.
Meget godt syn
Sverdfisken er, som mange fisk, kaldblodig, det vil si at kroppstemperaturen i stor grad bestemmes av sjøtemperaturen omkring. Men den har utviklet et organ ved øynene som gjør at den kan varme opp både øyne og hjernen. En temperaturøkning på 10 – 15 grader høyere enn sjøtemperaturen er visstnok målt. Dette gjør at sverdfisken ser veldig godt og er en dyktig jeger om natten.
Noen kjappe fakta om sverdfisk
- Trives best i varmere strøk, som i tropiske og tempererte deler av Stillehavet, Atlanterhavet og Det indiske hav.
- Sverdfisken kan bli mellom 3 og 4 meter lang. Den tyngste som er fanget veide 650 kg. 1/3 av kroppslengden er «sverdet».
- På grunn av sin styrke og fart, er sverdfisken en populær fangst for sportsfiskere. Men å fiske etter sverdfisk kan være farlig. Det sies at en fisker døde av skadene han fikk, da han ble spiddet i brystet av en sverdfisk.
- Bestander av sverdfisk rundt om i verdenshavene er i ulik forfatning. I det Sørlige Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav har man ikke oversikt over hvor store bestandene er og det drives et intenst fiske. I 1998 ble kampanjen «Give Swordfish a Break» gjennomført i USA, og mange restauranter tok sverdfisk av menyen. Det ble full stopp i fiske i det nordlige Atlanterhavet og i dag er bestanden av sverdfisk bygget opp igjen.