, , , , , , ,

Fisken som kan fekte

13/12/2015
3 min read
Fisken som kan fekte

Dagens luke skjuler en bevæpnet fisk. Den er svært sterk og en av de raskeste i havet. Det er nok mange sportsfiskere som drømmer om å fange denne. Nemlig sverdfisken. Men pass opp! Sverdet sitt er den ikke redd for å bruke.

"Swordfish skeleton" by Postdlf from w. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swordfish_skeleton.jpg#/media/File:Swordfish_skeleton.jpg
Skjelett av sverdfisk (Xiphias gladius). Sverdet er faktisk en forlenging av overkjeven. Allerede når fiskelarven bare er 1 cm kan man se «sverdet» ta form. Voksen sverdfisk har ikke tenner. Foto: Wikipedia. Postdlf .CC BY-SA 3.0.

Sverdfisken er eneste art av familien Xiphiidae, som betyr «sverd» på gresk. Den kan kanskje minne om seilfisk (også kalt marlin), men de tilhører ulike familier og har ganske forskjellig fysiologi. Seilfisken er lett å kjenne igjen på sitt «seil» på ryggen, mens sverdfisken har en tydelig ryggfinne.  Den er en av havets raskeste svømmere. Det sies at sverdfisken kan svømme 97 km/t, men dette er visst ikke dokumentert. Men rask må den være for maten den spiser, er kjent for fart de også. Sverdfisk lever av makrell, tunfisk, barrakuda (!), sild og blekksprut. Sverdfisken er aktiv om natten og jakter alene nærme havoverflaten. Sverdet bruker den til å kutte og såre byttet sitt med, slik at maten blir lettere å fange.

swordfish-xiphias-gladius-800px
Sverdfisken jakter mest alene, eller i små grupper. Den har få fiender, kun de største haiartene og spekkhoggere prøver seg på et sverdfiskmåltid, foruten om mennesket da. Foto: Ukjent.

Meget godt syn

Sverdfisken er, som mange fisk, kaldblodig, det vil si at kroppstemperaturen i stor grad bestemmes av sjøtemperaturen omkring. Men den har utviklet et organ ved øynene som gjør at den kan varme opp både øyne og hjernen. En temperaturøkning på 10 – 15 grader høyere enn sjøtemperaturen er visstnok målt. Dette gjør at sverdfisken ser veldig godt og er en dyktig jeger om natten.

Noen kjappe fakta om sverdfisk

  • Trives best i varmere strøk, som i tropiske og tempererte deler av Stillehavet, Atlanterhavet og Det indiske hav.
  • Sverdfisken kan bli mellom 3 og 4 meter lang. Den tyngste som er fanget veide 650 kg. 1/3 av kroppslengden er «sverdet».
  • På grunn av sin styrke og fart, er sverdfisken en populær fangst for sportsfiskere. Men å fiske etter sverdfisk kan være farlig. Det sies at en fisker døde av skadene han fikk, da han ble spiddet i brystet av en sverdfisk.
  • Bestander av sverdfisk rundt om i verdenshavene er i ulik forfatning. I det Sørlige Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav har man ikke oversikt over hvor store bestandene er og det drives et intenst fiske. I 1998 ble kampanjen «Give Swordfish a Break» gjennomført i USA, og mange restauranter tok sverdfisk av menyen. Det ble full stopp i fiske i det nordlige Atlanterhavet og i dag er bestanden av sverdfisk bygget opp igjen.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.