Har du hørt om fisken som lokker til til seg uskyldige maker med en fiskestang av lysende bakterier?
Marulker (anglerfish på engelsk) er stor-hodede rovfisk i slekten Lophiiformes. De kjennetegnes ved den lange «fiskestangen» som sitter foran på hodet. Fiskestanga er egentlig en omdannet finnestråle i den første ryggfinnen, og kan beveges for å lokke til seg byttedyr. Hos noen dyphavsmarulker har fiskestanga et lysende «agn» av bakterier. Man vet lite om hvordan samarbeidet med bakteriene oppsto. Forskere tror hunn-marulker både bruker fiskestanga til å lokke byttedyr inn i det store gapet, og til å lokke til seg hanner for parring.
Mange dyphavsmarulker har nemlig et samliv som tatt ut av en science fiction film. Hos en del arter er hannen mye mindre enn hunnen, og kan kun overleve ved å feste seg til en hunn som en parasitt. Etter å ha permanent bitt seg fast får hannen næring fra hunnen, og hun blir befruktet. Hos noen arter kan flere hanner være festet til en hunn. Ikke mye likestilling her altså. Om du ikke er mørkredd kan du titte på videonutten under for en illustrasjon.
Vår egen breiflabb er en marulk, men hos breiflabben er hannen ikke parasittisk. Dessverre er breiflabben, og flere andre marulker, truet av overfiske. Husk å sjekke Grønt NAPP før du handler fisk!