, ,

Sildekongen (Regalecus glesne)

14/12/2013
2 min read
Sildekongen (Regalecus glesne)

Den mystiske sildekongen er verdens lengste benfisk og lever over hele verden unntatt polarområdene.

 Sildekongen kan nå imponerende 15 meter (Foto: Wikipedia).
Sildekongen kan nå imponerende 11 meter (Foto: Wikipedia).

Den ble først beskrevet i 1772 av en av Carl von Linnes studenter, nordmannen Peter Ascanius («glesne» henspeiler til Glesvær utenfor Bergen der fisken først ble funnet skyllet på land). Sildekongen har en flattrykt sølvfarget kropp, med svarte og blå striper på sidene og med dypt rød ryggfinne bestående av over 400 strålefinner. Den har ikke skjell, ikke gattfinne, liten eller ingen halefinne, ikke svømmeblære og ikke tenner. En pussig benfisk, med andre ord.

De første 10-12 strålefinnene er forlengede og gir sildekongen et punkeraktig utseende. Bukfinnene kan minne om lange, tynne årer (på engelsk kalles den faktisk Oarfish) (Foto: Wikipedia).
De første 10-12 strålefinnene er forlengede og gir sildekongen et punkeraktig utseende. Bukfinnene kan minne om lange, tynne årer (på engelsk kalles den faktisk Oarfish) (Foto: Wikipedia).

Man vet ikke så mye om dens levesett, men den lever på dypt vann (ca. 900-1000 meter), lever trolig solitært, spiser småfisk, akkar, krill og andre krepsdyr. Den gyter mellom juli og desember og eggene klekkes nær overflaten. Den har sjelden blitt observert i sitt naturlige habitat, men de siste årene har den blitt fanget på kamera, og det kan du se eksempler på her.

Med dens imponerende skikkelse, merkelige utseende og slangeaktige svømmestil (sett ovenfra ser det ut som en sinuskurve), antas det at møter med en sildekonge kan ha gitt grobunn for noen av de mange «sjømonster»-historiene som finnes.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.