,

Monsterfisk med mini-mann!

13/12/2013
2 min read
Monsterfisk med mini-mann!

Marulken lokker til seg byttedyr med sin lysende fiskestang. (Ill: Wikimedia commons)
Marulken lokker til seg byttedyr, og kanskje en make, med sin lysende fiskestang. (Ill: Wikimedia commons)

Har du hørt om fisken som lokker til til seg uskyldige maker med en fiskestang av lysende bakterier?

Marulker (anglerfish på engelsk) er stor-hodede rovfisk i slekten Lophiiformes. De kjennetegnes ved den lange «fiskestangen» som sitter foran på hodet. Fiskestanga er egentlig en omdannet finnestråle i den første ryggfinnen, og kan beveges for å lokke til seg byttedyr. Hos noen dyphavsmarulker har fiskestanga et lysende «agn» av bakterier. Man vet lite om hvordan samarbeidet med bakteriene oppsto. Forskere tror hunn-marulker både bruker fiskestanga til å lokke byttedyr inn i det store gapet, og til å lokke til seg hanner for parring.

Mange dyphavsmarulker har nemlig et samliv som tatt ut av en science fiction film. Hos en del arter er hannen mye mindre enn hunnen, og kan kun overleve ved å feste seg til en hunn som en parasitt. Etter å ha permanent bitt seg fast får hannen næring fra hunnen, og hun blir befruktet. Hos noen arter kan flere hanner være festet til en hunn. Ikke mye likestilling her altså. Om du ikke er mørkredd kan du titte på videonutten under for en illustrasjon.

Vår egen breiflabb er en marulk, men hos breiflabben er hannen ikke parasittisk. Dessverre er breiflabben, og flere andre marulker, truet av overfiske. Husk å sjekke Grønt NAPP før du handler fisk!

Vår egen breiflabb er en marulk.
Vår egen breiflabb er en marulk.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.