Luke 14: Jula varer helt til påsken?

14/12/2023
3 min read
Luke 14: Jula varer helt til påsken?
Hils på havets bittesmå «påskeegg»; nemlig eggsporesopp. Eggsporesopp lever av å bryte ned dødt organisk materiale eller som parasitter på planter og
dyr. Men er ikke sopp! Foto: Keisotyo / Ks at Japanese Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Dagens organismegruppe er eggsporesopp, som til tross for å være bittesmå kan ha enorme konsekvenser for både mennesker, dyr og planter.

Hils på havet skumle små «påskeegg»

Eggsporesopp (med vitenskapelig navn Oomycota) er mikroskopiske organismer på land og i vann som lever av enten å bryte ned dødt organisk materiale eller som parasitter på planter og dyr. Lenge trodde forskere at eggsporesopp var en type sopp (derav navnet) siden noen av dem kan se litt ut som sopp og fordi de lever på en ganske liknende måte som sopp. Nå vet vi at de ikke er sopp i det hele tatt og at noen av deres nærmeste slektninger faktisk er brunalger (tang og tare) og diatomeer (kiselalger). Men vi vet hittil lite om mangfoldet av marine oomyceter i Norge.

Krepsepest er ingen fest

Eggsporesopp-kjendiser som bør nevnes er parasitten krepsepest (Aphanomyces astaci) som fører til infeksjon, sykdom og død hos edelkreps i Norge. Hvis du ble nysgjerrig og vil vite mer om krepsepest kan du ta en titt her. Eggsporesopp i familien Saprolegnia er den vanligste årsaken til «sopp»-sykdom hos laksefisk.

Eggsporesopp i familien Saprolegnia er den vanligste årsaken til «sopp»-sykdom hos laksefisk. Særlig laks som har fått en skade er sårbar for å bli angrepet av parasitten. Den brer seg over laksens hud og kan føre til at laksen dør. Foto: Velela – Own work, CC BY 3.0,

Forårsaket hungersnød i Irland

Den største kjendisen blant disse mikroorganismene er sannsynligvis planteparasitten Phytophthora infestans som forårsaker potettørråte. Potettørråte gjør at poteter blir helt uspiselige og førte til den store hungersnøden i Irland på 1840-tallet. Så en liten eggsporesopp gjorde altså at minst 1 million mennesker døde av sult og mer enn 1.5 millioner mennesker utvandret fra Irland til Amerika.

I tillegg til disse kjendisene finnes det haugevis av eggsporesopp som ikke er så kjent og det oppdages stadig nye arter ved hjelp av DNA-metoder i tillegg til mer tradisjonelle metoder som dyrking og mikroskopi.
Vi vet også at det finnes et ukjent antall eggsporesopp som lever som parasitter eller nedbrytere av tang og tare. Men foreløpig vet vi nesten ingenting hvilke eggsporesopp som lusker rundt i tareskogen! For ikke å snakke om hvilke eggsporesopp som gjemmer seg inni kråkeboller, børstemark, hoppekrepser eller steinbit. Så til forskerne er det bare å la havets «påskeeggjakt» begynne!

Og hvis du har lyst til å følge med på hvilke eggsporesopp som vi finner i tang langs Norges kyst bør du følge med på prosjektet mitt her.

Denne luken er skrevet av Marit F. M. Bjorbækmo. Marit er utdannet marin molekylærbiolog ved Universitetet i Oslo. Nå jobber hun som forsker i seksjon for marin biologi på Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) og er spesielt opptatt av å forske på hvilke mikroorganismer som lever sammen med tang og tare.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.