Luke 15: Havets ulver kjører karusell

15/12/2023
3 min read
Spekkhoggeren (Orcinus orca) er lett å kjenne igjen på de hvite og sorte flekkene på kroppen. Tegningene på kroppen er individuelle og gjør det mulig å skille dem fra hverandre. Foto: Image by u_og3i9t052b from Pixabay. Free of use under the Pixabay Content License.

Havets ulver er svarte med hvite flekker, og jakter i flokk på en helt spesiell måte. Når de jakter, tar de med byttedyret sitt på en svimmel karuselltur under vann!

Elsker (jule)sild

Havets ulver er de fryktede spekkhoggerne! I det fjerne, skimter spekkhoggerne noe stort, større enn de selv, som blinker under vann. Det er spekkhoggerens favorittmat – en stor stim med tuuuusenvis av små fisk – det er sild som piler gjennom vannet!

Den skjelvende sildefisken prøver å gjemme seg bak hverandre i stimen. Det er flere millioner av dem som svømmer sammen. Jo flere de er som svømmer sammen, jo mindre sjanse er det for å bli spist! Silda håper at de kan lure spekkhoggerne til å tro at de er en gigantisk fisk, men spekkhoggerne lar seg ikke lure.

Spekkhoggere er flokkdyr med sterke bånd mellom individene. Det er mor som er sjefen i flokken. Photo by Nitesh Jain on Unsplash. Free of use.

En uhyggelig dans rundt juletreet

Spekkhoggerne glir raskt gjennom vannet, og begynner å svømme rundt og rundt og rundt stimen av glitrende sild. Men dette er ikke som en hyggelig dans rundt juletreet. Stimen klumper seg tettere og tettere sammen for hver runde spekkhoggeren sirkler rundt silda. *BRAK*, lyden farer gjennom havet. Akkurat som en pinjata, slår spekkhoggerne med halene sine inn i stimen med småfisk. Fiskene som blir truffet blir svimle og forvirret. En etter en, rundt og rundt, blir de slukt av havets ulver!

Spekkhogger langs kysten av Norge. Foto: By Bart on Unsplash. Free to use.

Spekkhoggere lever i familieflokker og lærer bort jaktmetoden videre til sine egne barn. Derfor kan hele flokken samarbeide når de jager fisken! 

Ikke farlig for mennesker

Men frykt ikke, spekkhoggere spiser ikke og angriper ikke mennesker. De jakter på fisk eller andre dyr i havet. På engelsk heter spekkhoggere “killer whales”, og navnet oppsto i gamle dager fordi man var så imponert over hvordan de jaktet på (“killer”) hvaler (“whales”) i havet.

Dagens luke er skrevet av gjesteforfatter Sine Hagestad. Sine har en master i marinbiologi fra Universitetet i Oslo. For tiden jobber hun i BirdLife Norge, og er spesielt interessert i sjøfugler – det vil si fugler som tilbringer tiden sin ute på havet, og nær havet langs kysten.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.